Що світ прийдешній нам готує?

Що світ прийдешній нам готує?
Читать grad.ua в  

Вкотре повторюю банальну фразу: будь-які війни обов'язково закінчуються миром. Ось, і я уважно стежу в різних джерелах в Інтернеті за висловлюваннями аналітиків, пропозиціями світових фінансових інститутів про сценарії відродження України після закінчення війни.

Багато хто налаштований оптимістично: висловлюють упевненість у тому, що Європа, США і Канада обов'язково використають стару модель, – новий план Маршалла, – для відтворення економіки України. Ось, днями прочитав на одному сайті, що Мінфін США розглядає варіант передання одного мільярда доларів із коштів нашого супротивника, заблокованих у США. Почекаємо офіційного підтвердження.

Але хотілося застерегти вітчизняних оптимістів. Ми перебуваємо в тісному контакті з дружніми країнами, які мають не тільки ринкову економіку, а й ринкові відносини з будь-яким партнером. І ніхто просто так, - на "халяву", - гроші давати не буде. Це - аксіома.

І приклад Ізраїлю, який отримує від США щорічну мільярдну допомогу, тут явно недоречний. Через особливі політичні відносини між країнами. Це - раз. І друге: Ізраїль уже давно став у ряд із передовими економіками світу і є в цьому плані надійним партнером американців.

Нещодавно голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко проаналізував сценарій, який приготувало Україні USAID (Агентство США з міжнародного розвитку) для оздоровлення української енергетики. Зокрема, щодо ліквідації заборгованості, яка утворилася в енергетичному секторі України.

Цитую три основні пункти цього сценарію:

  • П'ять років на відмову від механізму ПСО (механізму ручного обмеження ціни для населення);
  • зростання ціни на електроенергію приблизно втричі, на газ - більше, ніж утричі;
  • зростання середньої сукупної річної платіжки приблизно у 2,5 раза.

Зрозуміло, – кажуть, – усі ці витрати зобов'язані покрити субсидії з державного бюджету. Після ознайомлення з цим планом допитливі економісти підрахували, що місячна платіжка за комуналку зросте до 300-350 доларів. Звідки візьмуться такі пенсії і зарплати в стогнуючій економіці країни, відповіді на це питання я ні в кого не знайшов.

Так, у нас на плаву тримається аграрний сектор. Але для того, щоб, наприклад, отримувати регулярно і гарантовано великий урожай зернових у тій же Одеській області, треба підтримувати зрошуване землеробство. А це, насамперед, використання великої кількості електроенергії. Тепличне господарство потребує високого споживання газу, бо без нього немає тепла. Зростання тарифів у цих сферах аграрного виробництва потягне за собою подорожчання продуктів харчування. Виходить, що до високих тарифів доведеться приплюсувати і зростання цін на товари сільського господарства.

В останніх числах минулого серпня я знайшов цікаву статистику. Витрати на продукти харчування в українців становлять 41 відсоток від сімейного бюджету. Ми витрачаємо на їжу більше, ніж, наприклад, Ефіопія. Не найбагатша країна світу. Може, нам, українцям, час самим взятися за складання власних планів порятунку.

Диктор новин: Ігор Розов
Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі