Експорт падає: чому?

Експорт падає: чому?
Читать grad.ua в  

Відомий український економіст Олексій Кущ опублікував на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук, сумну статистику. Людина він прискіплива, особливо коли мова заходить про цифри. Одне слово, йому вірити можна. Переконаний, що перевіряв неодноразово.

Ну, а тепер до цифри. Цитую:

Сальдо торговельного балансу товарами – найкраща ілюстрація ефективності економічної політики тієї чи іншої країни.
Є вже цифри нашого торговельного балансу за перше півріччя 2023 року. Експорт скоротився на 14,3%, а імпорт зріс на 20%. Як наслідок, дефіцит торговельного балансу країни збільшився у 4,24 рази!

А сама торгова діра – з 2,58 мільярда доларів рік тому до 11,04 мільярда за січень – липень поточного року. За підсумками року можемо перевалити за 20 мільярдів доларів торговельного дефіциту.

Багато хто, прочитавши висновки Куща, скажуть: «Чому дивуватися і за що критикувати Уряд? Йде війна. Звичайно виробництво падає ... ». Висновок, м'яко кажучи, не зовсім коректний. І ось чому. Війна, як свідчить історія, є потужним двигуном промисловості. Насамперед, зрозуміло, оборонною. Але «оборонка» тягне у такій ситуації й інші галузі. Починаючи від сільського господарства та закінчуючи легпромом.

Ну тут, сподіваюся, все зрозуміло. Бійцю потрібен не лише танк чи автомат. Він має бути ситий, взутий, одягнений. Йому не обійтись від лікарських препаратів. А укриття на позиціях бажано будувати із бетону. Так – надійніше.

Зрозуміло, що союзники нам допомагають. І за це – дякую. Але хто мені пояснить, ось таку деталь: чому ми збільшили ввезення в країну електротоварів на 48 з лишком відсотків? І на 21,2 відсотка завозимо більше обладнання (котли, машини)?

Це все продукція, яка раніше виготовлялася в Україні, а тепер імпортується.

Ми що розучилися робити? Ми всерйоз сподіваємось на те, що наші союзники нас довго фінансово підтримуватимуть і не вимагатимуть повернення кредитів? Якийсь час будуть. Але у них свій виборець та свої проблеми.

І ще одна деталь. Ми експортуємо аграрну продукцію. Зокрема зерно. Тут зростання вражаюче - 26,4 відсотка! Вивозимо зерно, а в інших країнах його переробляють, створюють додану вартість, а потім на прилавках наших магазинів ми купуємо ту саму муку чи цукор, але вже імпортні.

Зрозуміло, що бомбардували і продовжують бомбардувати промислові об'єкти, але в такій ситуації дуже багато залежить від тих, хто організовує виробництво, хто серйозно займається промисловою політикою. А цю функцію покладено, як відомо, на Кабінет міністрів. Може, час серйозно замислитися над перерахованими проблемами і Парламенту, і Уряду.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі