Навіщо поспішати із продажем?

Навіщо поспішати із продажем?
Читать grad.ua в  

Є такий спеціалізований загальнонаціональний сайт – «Агро Портал». Належу до нього з повагою, бо тамтешні експерти точні, об'єктивні та прискіпливі. Так, ось, на цьому самому сайті прочитав дві нотатки, опубліковані там із розривом на тиждень.

Перша – від 17 березня 2023 року. Читаю:

Фонд державного майна України запланував на 11 квітня приватизаційний аукціон із продажу ПрАТ «Ізмаїльський виноробний завод». Про це повідомляє прес-служба ФДМУ.
Стартова ціна об'єкта – 35,7 мільйона гривень, гарантійний внесок – 7,1 мільйона гривень (без урахування ПДВ).

Наразі друга, від 24 березня 2023 року:

Фонд державного майна України (ФДМУ) планує передати на приватизацію шість виноробних заводів на Одещині.
Про це повідомив керівник регіонального відділення ФДМУ в Одеській та Миколаївській областях Олександр Славський під час події EBA Expert Talks: «Дунай – Логістика по-новому».
Серед заводів, що плануються для приватизації: Болградський винзавод, Ізмаїльський винзавод, Саратський винзавод, Котовський винзавод, Одеський коньячний завод, Лікеро-горілчаний винзавод (ГМП «Урожай»).

Скільки від цього продажу збираються виручити гроші, не повідомляється. У всякому разі, я такої цифри не зумів знайти.
А що являє собою, наприклад, Ізмаїльський виноробний завод? Повідомляю:

За інформацією фонду, до складу активів винзаводу входять покриття, цех переробки винограду, цехи розливу, цех виготовлення шампанських вин, склад готової продукції, виставковий комплекс, адмінбудівлі тощо. Загальна площа приміщень становить 27,2 тисяч квадратних метрів.

Розумію. Державі потрібні гроші. Насамперед, для армії. І з такою необхідністю ніхто не сперечатися. Але, все-таки, перебравши безліч сторінок в інтернеті, де в матеріалах йдеться про продаж державного майна, неважко визначити, що фахівці у сфері приватизації радять уникати цих продажів у важкі для країни часи, бо в такому разі ціна на виставлені об'єкти різко падає.

Так, що там державна чи муніципальна нерухомість! Подивіться на вартість житлової площі як на первинному, так і на вторинному ринках. І нове житло, і старе в історичному центрі Одеси різко впали в ціні, якщо порівняти із ситуацією двох-трирічної давності.

Гасло «Все на продаж!», як на мене, не повинно бути гаслом Фонду державного майна. Ця структура - насамперед! – має продавати ті об'єкти, які потрібні країні. Або вимагають термінового вливання грошей із боку інвесторів. Не переконаний, що зараз, - під час війни, хтось із серйозних фінансових структур зважиться на вкладання грошей у модернізацію виробництва. Існують великі ризики. Це – раз. І, по-друге, мучить питання: а що виноградарство на Одещині вже не існуватиме? Як на мене, так буде. Значить, і заводи потрібні. Нехай працюють. Закінчиться війна, тоді й оголосимо аукціон.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі



СМИ Украины: