НОВИНИ ГРАД » Новини компаній » Щеплення для дорослих: коли і навіщо?
Щеплення для дорослих: коли і навіщо?
Читати grad.ua у  

Обов'язкова вакцинація дітей забезпечила кілька поколінь від поліомієліту, кашлюку, дифтерії, кору, паротиту, краснухи. Більшість дорослих переконані, що графік щеплень закінчується в 14-16 років, і далі щеплення робити не потрібно. Це помилка.

Вірусні мутації

Особливу небезпеку становлять віруси — вони постійно видозмінюються і стають невразливими для вакцин, які були ефективні всього 1-2 роки тому. У клініці Оксфорд Медікал вакцини від грипу ефективні для усіх видів штамів грипу 2019-2020 років. Препарати Vaxigrip і GC Flu схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

В умовах пандемії коронавирусу COVID 19 лікарі особливу увагу приділяють масовій вакцинації населення від грипу: створюється колективний імунітет і знижуються ризики виникнення ускладнень – артритів, ринітів, ангін, синуситів, пневмоній. Щеплення від грипу знижує час захворювання, грип проходить без симптомів або у легкій формі.

Вакцинація показана дітям від 6 місяців і дорослим, включаючи осіб похилого віку. Дослідження довели економічну ефективність масової вакцинації від грипу на підприємствах і організаціях - здоровий персонал гарантує дотримання робочих планів.

Ворога треба знати

Вакцинація заснована на введенні в тіло пацієнта мікродози препарату з речовинами, що провокують захворювання. Імунна система людини автоматично спрацьовує і створює особливі антитіла. При повторному інфікуванні антитіла швидко перемагають знайомого ворога. Так людство змогло перемогти віспу, поліомієліт і ще кілька небезпечних видів захворювань.

Антитіла в людському організмі живуть не постійно. Щеплення від туберкульозу або віспи досить зробити в дитячому віці. Щеплення від поліомієліту проводять по графіку до 14 років включно.

Календарь прививок

Щеплення від дифтерії необхідно повторити в 18, 23, 28 років і далі кожні 10 років. Якщо вам 40, а щеплення ви не робили 10 років, антитіл від дифтерії в вашому організмі немає.

Також вразливі дорослі, що не зробили щеплення від стовбняка в 18 і 28 років. Поріз іржавим цвяхом може закінчитися сумно. Щеплення від стовбняка треба робити в 18.

Щоб уникнути окремих онкологічних захворювань, рекомендовано вакцинацію від вірусу папіломи людини юнакам і дівчатам у віці до 26 років. Якщо в цей строк щеплення не було зроблено, вакцину можна ввести до 45 років включно.




Коментарі