НОВИНИ ГРАД » Новини » Події » Після укусу каракурта за медичною допомогою звернулися 13 людей
Каракурт в Одесской области: массовых обращений из-за укуса паков нет
Читати grad.ua у  

Цього року на Одещині було зафіксовано лише один випадок укусу отруйного павука. Постраждалий наразі отримує необхідну допомогу в лікарні, і його стан стабільний, повідомили у МОЗ.

За повідомленням МОЗ, всього по Україні звернулися за медичною допомогою після укусу каракурта 13 людей. Лікування в стаціонарі пройшли лише шестеро і всі постраждалі одужали. Жодного летального випадку через укус отруйного павука в 2024 році не зафіксовано.

Минулого року було 31 звернення зі скаргами на укуси павуків по всій країні, з них 16 осіб пройшли лікування у стаціонарі, а летальних випадків не зафіксовано, як і 2022 року. Тоді до медиків звернулося 42 особи. Про це свідчать дані зареєстрованих у ЄСОЗ (електронна система охорони здоров'я) випадків надання медичної допомоги пацієнтам у зв'язку з токсичною дією, спричиненою контактом з отруйними комахами.

Як розпізнати укус отруйного павука і що робити?

Про укус каракурта можуть свідчити одна чи дві точки на шкірі, біль, набряк, нудота, симптоми отруєння. Медики рекомендують:

  1. Не панікувати.
  2. Пити багато води.
  3. Промити місце укусу чистою водою з мильним розчином.
  4. Випити антигістамінний та протизапальний препарати.
  5. І терміново звернутися до лікаря.

Отрута каракурта впливає на дихання і роботу серця, і може викликати набряк Квінке.

Каракурт – один із найотруйніших павуків. В Україні це єдиний вид павука, який може нашкодити здоров'ю людини. Чорні павуки з круглим тілом, розміри яких можуть сягати двох см. У самців – характерний малюнок з червоних плям, оточених білим. Цей вид мешкає на узбережжях, у низинах, біля бур'янів і трави, а також на городах (якщо після поливу утворилося вологе середовище). Укус каракурту болісний. Зазвичай людина відчуває дію отрути протягом 15 – 30 хвилин. Може з'явитися пітливість, нудота, підвищена температура, утруднене дихання, біль у м'язах, біль голови, судоми.

Вы сумеете определить ядовитого паука?
ДА
НЕТ
ДА 0%
НЕТ 0%
-13

Схожі новини

Коментарі