НОВИНИ ГРАД » Новини » Відсьогодні деякі ліки в Україні можна купити тільки за е-рецептом
Відсьогодні деякі ліки в Україні можна купити тільки за е-рецептом
Читати grad.ua у  

З 13 жовтня цього року відпуск наркотичних препаратів в аптеці буде здійснюватися за наявності електронного рецепта.

При цьому, зазначають у МОЗ, винятком є прифронтові території та зона бойових дій - там продовжить діяти як електронний, так і паперовий рецепт. У Міністерстві вважають, що продаж наркотичних препаратів тільки за електронним рецептом дасть змогу запобігти неконтрольованому обігу.

У випадку, якщо у пацієнта немає мобільного телефону, то тоді можна ідентифікуватися у лікаря за допомогою документів (паспорт та індивідуальний податковий номер), і він роздрукує інформаційну довідку до рецепта, що містить номер рецепта і код його погашення, який можна використовувати в аптеці.

Так само в МОЗ повідомили, що є й винятки, в яких лікар зможе видати пацієнту паперовий аналог. Зокрема, проблеми в роботі ЕСОЗ (електронна система охорони здоров'я), коли електронний рецепт не можна виписати (вимкнення світла, технічні проблеми в роботі системи тощо); для призначення екстемпоральних препаратів (тобто таких, що виготовляються безпосередньо в аптеці); якщо рецепт на наркотичні препарати виписують на прифронтових територіях або територіях, де тривають бойові дії.

У МОЗ пояснили, як виїхати за кордон із наркотичними ліками, які були відпущені за е-рецептом.

Якщо пацієнт планує виїжджати за кордон і планує перевозити ліки з собою - під час виписування е-рецепта лікар має надрукувати йому інформаційну довідку та обов'язково засвідчити її власним підписом і печаткою.

У МОЗ зазначають, що виписати е-рецепт на наркотичний лікарський засіб може лікар, який відповідає за лікування пацієнта. А також це може бути, наприклад, сімейний лікар, профільний спеціаліст - хірург, онколог чи невролог тощо.

Термін дії е-рецепта на групу наркотичних ліків становить 10 днів - також, як і паперового рецептурного бланка.

Нагадаємо, у листопаді 2022 року було запроваджено електронний рецепт на наркотичні ліки, які, зокрема, використовуються для ефективного знеболення в разі складних захворювань. Водночас можна було отримувати такі препарати й за паперовим рецептом.

У МОЗ зазначають, що за майже рік електронний рецепт довів свою ефективність і зручність. Більшість пацієнтів і лікарів за цей час обирали саме е-рецепт, а не паперовий. Водночас паперовий рецепт продовжував діяти, як альтернатива, на час перехідного періоду - до 13 жовтня 2023 року.
У міністерстві також повідомляли, що е-рецепт можна отримати дистанційно, і для цього діагноз має бути зафіксований в ЕСОЗ.


Схожі новини

Коментарі