НОВИНИ ГРАД » Новини » Вперше в Одесі: подробиці пересадки серця

Вперше в Одесі: подробиці пересадки серця

Вперше в Одесі: подробиці пересадки серця
Читати grad.ua у  

Унікальну для Одеси операцію з трансплантації серця було проведено у 10-й лікарні. Донорський орган отримав 43-річний пацієнт, чиє життя врятувала бригада лікарів з Інституту Серця МОЗ України на чолі з видатним українським кардіохірургом Борисом Тодуровим.

Донор серця – молода людина, яка загинула внаслідок нещасного випадку. Медики висловили подяку родичам, які дали свою офіційну згоду на проведення трансплантації, завдяки цим людям було врятовано три життя.

Трансплантація серця потребує специфічного обладнання, зокрема, необхідний апарат штучного кровообігу для забезпечення кровотоку під час пересадки органу – зазначають фахівці. У двох операційних одночасно проводяться дві операції – на донорі та пацієнті-реципієнті. Лікар кардіохірург має не більше чотирьох годин для проведення основного етапу трансплантації. Загалом у складі мультидисциплінарної команди працювало 12 фахівців. Одеський лікар анестезіолог В'ячеслав Цалко відповідав за збереження та підтримку життя пари рецепієнта-донора. Перший годинник після того, як донорське серце починає битися в новому тілі, найвідповідальніший.

Трансплантацію серця здійснюють виключно за констатації незворотної загибелі донора при тимчасовому збереженні функцій певних органів. Дуже відповідальний процес для медиків – констатація смерті мозку пацієнта.

Для остаточного висновку про смерть головного мозку, команда лікарів проводить низку лабораторних, клінічних та інструментальних досліджень.
Існує цілий комплекс протокольних, основних та допоміжних тестів, розповідає директор 10-ої лікарні Денис Себов.

Наразі пацієнт перебуває у лікарні на реабілітації під наглядом медиків. Спеціальний медикаментозний супровід дозволяє уникнути відторгнення трансплантата у реципієнта – пояснюють лікарі.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: