НОВИНИ ГРАД » Новини » Чотири кілограми виробів із бурштину виявили одеські митники
Чотири кілограми виробів із бурштину виявили одеські митники
Читати grad.ua у  

Поштове відправлення з Одеси до Кишиніва, задеклароване як вживаний одяг. А насправді – прикраси з  бурштину. Посилка зацікавила митників через те, що порушниця відправляла коробку сама собі в іншу країну – розповідає виконуючий обов’язки начальника Одеської Митниці Михайло Мірошніченко.

Для Одеської митниці – це унікальне виявлення. Адже вперше необроблене каміння було виявлене нанизаним на нитку у вигляді прикрас. Зазвичай бурштин намагаються вивезти або готовими виробами або великими шматками.

Загальна вага прикрас – майже чотири кілограми. Законодавством визначено, що бурштин в сировині, необробленому чи обробленому вигляді є дорогоцінним камінням. І його перевезення без відповідних документів заборонено – пояснюють митники.

Для того щоб підтвердити, що виявлений митниками товар дійсно є дорогоцінним – його відправляють до лабораторії. Де бурштин ретельно досліджують фахівці.

Бурштин досліджують у декількох спектрах, розповідає начальник відділу досліджень хімічної та промислової продукції Армен Саакян. Починають із зважування камінчиків.

Аби зрозуміти, що у всій цій купі – найбільш дорогоцінне – проводять ще декілька аналізів – розповідає Армен Саакян.

Також бурштин спостерігають під ультрафіолетовим випромінюванням – адже камінці мають різні відтінки – додає спеціаліст.

Якщо намИста виготовлені з обробленого бурштину – необхідно провести ще додаткові дослідження.

Визначення вартості бурштину в подальшому впливає на результат справи. Адже в Україні передбачена кримінальна відповідальність не лише за незаконний видобуток каміння, а й за купівлю, збут, передачу, переробку, зберігання і пересилання, якщо походження коштовностей не підтверджене документами. Це карається штрафом або обмеженням волі до трьох років. Який вирок загрожує жінці, яка намагалась переслати бурштинові намиста собі ж у Молдову – суд вирішить після низки експертиз.


Схожі новини

Коментарі