НОВИНИ ГРАД » Новини » Інфляція в Україні може перевищити 30%

Інфляція в Україні може перевищити 30%

Інфляція в Україні може перевищити 30%
Читати grad.ua у  

З початку серпня стежити за змінами курсу одеситам стало важче. На вуличних табло – прочерки чи написи «відкрито». Насправді сьогодні в обмінниках долар коштує до 41-ї гривні. Протягом місяця курс практично стоїть на місці. Але незабаром ситуація може змінитися – через сезонний чинник, розповідає фінансовий аналітик Максим Орищак.

Цього року Україні вдалося досягти пролонгації зовнішнього боргу. Кредитори врахували воєнну ситуацію, пішли назустріч та перенесли погашення кредитів, – зазначає наш співрозмовник. А от щодо опалювального сезону – його, на жаль, так не перенесеш.

Фактор війни сьогодні – один із ключових в українській економіці. Внаслідок повномасштабного нападу росії значно зріс тиск на національну валюту - гривню. Національний банк намагається цей тиск зменшити.

Один із головних інструментів впливу на валютний ринок – облікова ставка НБУ. Востаннє її підвищували на початку літа – відразу на 15 процентних пунктів, з 10-ти до 25-ти відсотків.

Зазвичай Нацбанк ухвалює рішення – змінити чи залишити на колишньому рівні облікову ставку – у першій декаді вересня. Дії НБУ згодом позначаться і на курсі валюти.

За попередніми прогнозами Нацбанку, в 2023-му році інфляція в Україні піде на спад і складе трохи більше 20-ти %.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: