НОВИНИ ГРАД » Статті » Курс злотих: як встановлюється та що на нього впливає
Курс злотого
Читати grad.ua у  

Польща – країна, що прийняла найбільшу кількість українських туристів, заробітчан та біженців. Злоті – польська національна валюта, тому питання курсу злотих до гривні є одним із найбільш актуальних сьогодні для українців, які перебувають в дружній країні або планують туди поїхати.

Окрім питання курсу валют також важливим є проблематика обміну злотих на гривню та навпаки. Обміняти злоті на гривні можна в банківських установах та обмінниках, при цьому курс злотих може відрізнятися. На різницю в курсі валют впливають різноманітні фактори, які ми розглянемо в цій статті.

Що впливає на встановлення курсу валют

Курс валют залежить від різноманітних чинників. Зокрема на встановлення курсу злотих до гривні впливають наступні фактори:

  1. Загальна економічна та політична ситуація в країні. Це макро фактори, які впливають на більшість економічних показників. Стабільність в державі позитивно впливає на курс валют – тобто не відбувається різке підвищення вартості злотих по відношенню до гривні. Сьогодні під час воєнного періоду в Україні помітне зниження вартості гривні по відношенню до інших валют.
  2. Діяльність банківської системи. Банківська система виступає регулятором на валютному ринку. Так, Національний банк регулює та коригує валютний ринок, за допомогою проведення фінансових операцій. При цьому інші банки можуть встановлювати відмінний курс валют від встановленого Національним банком.
  3. Обіг грошей. Стабільність курсу злотих, як і інших валют, залежить від того, наскільки рівномірно відбувається їх обіг в межах країни. Так, якщо валютний резерв постійно поповнюється злотими, які привозять українці із заробітків, а інші українці купують злоті, для того щоб вирушити в сусідню країну, то відбувається стабілізація курсу.
  4. Фінансовий ринок та його стан. В залежності від ситуації на фінансовому ринку встановлюється стабільність курсу польської валюти. Стабільний курс злотих залежить від зменшення державного боргу та заборгованості українців перед фінансовими установами.
  5. Сезонний фактор. Українська економіка відрізняється сезонністю. На це впливає значний внесок сфери сільського господарства в національну економіку. Така ситуація призводить до того, що після отримання плати за урожай, курс гривні стабілізується. Кінець весни - початок осені вважається найбільш сприятливим періодом для стабілізації гривні. Слід зазначити, що в цьому році внаслідок воєнних дій, курс гривні до злотих може бути менш стабільним.
  6. Ринок «чорної валюти». Існує безліч точок, де можна обміняти гроші за більш вигідним курсом. При цьому така миттєва вигода негативно впливає на загальний курс валют в країні. Тому правоохоронні органи слідкують за тим, щоб мінімізувати кількість таких незаконних установ.

Курс злотого: як змінювався останнім часом та як спрогнозувати

Останнім часом відмічається поступове зростання курсу злоті/гривні. При цьому динаміка є незначною. Зміни курсу злотих відбуваються майже кожного дня, при цьому різких стрибків не спостерігається.

Для того щоб спрогнозувати курс злотих, необхідно проводити комплексний аналіз всіх факторів, що впливають на його встановлення. Для цього треба слідкувати за діями Національного банку, спостерігати за експортом української продукції, міграційними потоками в Польщу, діяльністю незаконних обмінників тощо.

Обмінювати гривні на злоті та навпаки краще за все в офіційних обмінних пунктах чи в банках. Перед цим ви можете провести моніторинг курсу валют: Національний та інші приватні банки, які продають / купують злоті.




Схожі новини

Коментарі