НОВИНИ ГРАД » Новини » Українці можуть користуватися коштами з заарештованих банківських рахунків
Українці можуть користуватися коштами з заарештованих банківських рахунків
Читати grad.ua у  

Користуватися рахунками, які були арештовані міністерством юстиції – можливо. Послаблення діє на період воєнного стану. Але борги перед державою не можуть перевищувати порогову суму встановлену законодавством.

Оксана Смачинська, зав. сектором аналітики та статистики управління забезпечення примусового виконання рішень в Одеській області:

Зміни стосуються арештів рахунків. Державні виконавці - арешти на рахунки боржників накладнають, однак боржники можуть користуватися банківськими рахунками, якщо сума боргу не перевищую 100 тисяч. Це стосується всіх фізичних осіб і всіх банківських рахунків – будь то відкрито на пенсію, для зарахування пенсії, для степендій, заробітної плати і тому інше.  

На воєнний час також припинено стягнення за борги заробітної плати, пенсії та стипендії – розповідають у регіональному відділі міністерства юстиції. 

Державний виконавець не може звертати стягненя на ці види платежів. Може виносити постанову, яку направляти як на пенсійний фонд так і на підприємство де працює особа. Однак, бухгалтерія цих структур не робе відрахування та не перераховує ці кошти на рахунок державного виконавця.

Ще одне послаблення стосується іпотек – розповідає Оксана Смачинська.

На період воєнного стану, звернення стягнення на предмет іпотеки також заборонено. Тобто, не можна робити стягнення на таке майно. Не можна його реалізувати і не можна його відчуджувати.

Без змін залишається стягнення та покарання за невиплату аліментів. В цій сфері повноваження в мінюстиції залишаються такими ж, як і до повномасштабного вторгення.

Аліменти ми стягуємо, як і стягували раніше ми звертаєм стягнення на кошти, ми оголошуємо транспортний засіб, за не виплату заборгованості, в розшук. Ми описуємо майно, передаємо на реалізацію, ми проводимо заборони виїзду за кордон, громадянам, які мають заборгованість по аліментам. Та також заборону користуватися зброєю і забороною користуватися транспортними засобами.

Ці зміни в законодавстві стосуються всіх без виключення громадян України. Також існує законопроект, який пропонує заборонити колекторам стягувати борги з військовослужбовців та вимушених переселенців. Однак наразі він ще не підписаний Президентом – підкреслює спеціаліст.


Схожі новини

Коментарі