НОВИНИ ГРАД » Новини » Одесити обладнують лазневі комплекси «на колесах» для військових на передовій
Одесити обладнують лазневі комплекси «на колесах» для військових на передовій
Читати grad.ua у  

20-футовий морський контейнер на очах перетворюється на мобільну лазню. У портативного помивного комплексу утеплені стіни, виконана гідроізоляція підлоги з водовідведенням, є місце для роздягальні. Перші два морські контейнери та причіп для їх перевезення до майстерні надали військові.

На виготовлення таких мийних комплексів був запит із передової, розповідає волонтер Ігор Яковенко. І показує технічний блок портативної лазні.

Проект «Лазня» не передбачений для розташування комплексу на передовій, уточнюють волонтери, це має бути якась друга лінія, щоб військові мали змогу спокійно привести себе до ладу.

У пересувний душовій передбачено електричне нагрівання води, але навіть за відсутності генератора, комплекс є автономним і може працювати на будь-якому виді палива, яке є в полях. Наприклад, такий твердопаливний котел на одній закладці дров, може гріти воду досить довго.
На твердопаливний котел зварювальники проекту приварюють символічний, фірмовий знак Одеси, ось таку металеву табличку.

Помивний комплекс готовий наполовину. Волонтери, які вже багато допомагали збройним силам, упевнені, що лазню вдасться добудувати і військові отримають необхідне обладнання.

Лазня за одну заправку зможе обслуговувати близько 50-ти осіб. На виготовлення одного такого комплексу необхідно близько трьох тижнів та 300 тис. грн. Автори проекту кажуть, що вичерпали ресурси волонтерів та очікують на підтримку влади.

У мирний час учасники проекту, зварювальники цеху та робітники майстерні виготовляли різні металоконструкції. Після початку війни на волонтерських засадах активно взялися допомагати ЗСУ: переробляли причепи під різні установки, варили пічки-буржуйки, вирізали металеві «кішки» для розмінування, брали участь у виробництві бронежилетів. Хлопці кажуть, що готові довести до готовності не один банно-пральний комплекс, тим більше, що військовим уже не завадили б 10-15 таких портативних лазень. Але все залежатиме від фінансування. Підсумовують волонтери.


Схожі новини

Коментарі