НОВИНИ ГРАД » Новини » В Україні планують змінити розрахунок пенсії

В Україні планують змінити розрахунок пенсії

Читати grad.ua у  

В уряді анонсували новий проєкт пенсійної системи, який спростить обрахунок пенсій, враховуючи лише стаж та  внески. У підсумку, за цією системою суми виплат зможуть наблизитись в середньому до 40%-ка відсотків від заробітку. Положення проєкту, якщо його затвердить Верховна Рада, стосуються декількох важливих напрямків. Експерт з пенсійних питань Сергій Коробкін допоміг  розібратися у непростій для пересічних громадян темі:

На мій погляд, вона не буде революційною. Просто там буде так само враховуватись стаж і страхові внески, ну стаж і зарплата людини, так проще кажучи. І сьогодні там використовуються коефіцієнти, коефіцієнт стажу, коефіцієнт зарплати, а завтра хочуть просто назвати це балами. На мій погляд, тут великої різниці не буде, суть від цього не зміниться 

Тепер про деякі положення проекту більш детально, один з яких стосується прожиткового рівня.

Прожитковий мінімум реальний сьогодні для пенсіонера має бути не менше 6 тисяч гривень. Це визнає і само міністерство. А натомість сьогодні задекларований в бюджеті прожитковий мінімум для пенсіонера 2361 гривень.

Наступна ідея проєкту, яке в розробці  міністерства соціальної політики – це впровадження бальної пенсійної системи, яка буде враховувати стаж та внески, але на думку експерта, особливої різниці в порівнянні з нинішньою формулою розрахунку не матиме. Ще одна пропозиція від мінсоцполітики стосується накопичувальної пенсійної системи.

Ідея там непогана, коли будуть індивідуальні страхові внески, пенсійні будуть йти не в бюджет країни, а на персональний рахунок людини. За рахунок цього хочуть зробити пенсію не менше 50-60 відсотків від зарплати людини. Тобто буде солідарна частина, з урахуванням нової бальної системи, плюс накопичувальна частина. 

Проте на думку експерта, навіть якщо накопичувальна система запрацює в Україні, то її ефект зможуть відчути лише ті пенсіонери, які підуть на пенсію через деякий час після прийняття таких змін у законодавстві. Поки що документ Верховною Радою не розглядався.


Схожі новини

Коментарі