НОВИНИ ГРАД » Новини » Вакцинація проти коронавірусу: МОЗ затвердило оновлені рекомендації 

Вакцинація проти коронавірусу: МОЗ затвердило оновлені рекомендації 

Читати grad.ua у  

Схеми вакцинації для населення спрощуються: для більшості людей достатньо зробити одне щеплення проти СОVID-19. Для людей, які входять до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, передбачено введення більшої кількості доз - тобто ревакцинація через 6 – 12 місяців. Ігор Кузін, заступник міністра, головний державний санітарний лікар України зазначив:

Це спрощення вакцинації дозволяє швидше отримувати повний курс і дотримуватися ревакцинації перед початком епідемічного сезону. Для людини без супутніх захворювань, імуноскомпрометованого стану — достатньо отримати одне щеплення. Цього достатньо, без ревакцинації кожного року. Для медичних працівників або для тих, хто працює в небезпечних умовах, чи для людей з супутніми захворюваннями, а також вагітних загальна рекомендація полягає в базовій вакцинації одним щепленням, а потім щорічним чи через пів року бустером у вигляді однієї дози.

Ревакцинацію рекомендується робити через 6-12 місяців не всім, а людям із груп ризику:

  • дорослим і дітям, які мають ослаблений імунітет або супутні чи тяжкі хронічні захворювання;
  • вагітним;
  • людям, старшим за 60 років;
  • дорослим і дітям, які перебувають у групі ризику тяжкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної інфекції,
  • представникам професійної групи ризику (наприклад, лікарі, вчителі, військові та ін.).

Потребу в ревакцинації визначає лікар - з огляду на затверджені МОЗ України рекомендації. Для первинної вакцинації та ревакцинації може бути використана будь-яка з доступних у країні вакцин проти COVID-19. За наявності вибору вакцини рекомендується надавати перевагу адаптованій під варіант Omicron. Наразі в Україні доступно понад 500 тисяч доз омікрон-специфічної вакцини (виробництва Pfizer), вона є в усіх областях, підкреслили в МОЗ.

Люди, які в попередні роки пройшли базовий курс щеплення та зробили 4 або 5 за рахунком бустерне щеплення торік, - можуть і надалі безоплатно ревакцинуватися.

Для цього необхідно записатися до сімейного лікаря і після візиту вакцинуватися в найближчому пункті щеплення.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: