НОВИНИ ГРАД » Новини » Голова Одеської ОДА прокоментував рішення про перейменування вулиць у регіоні

Голова Одеської ОДА прокоментував рішення про перейменування вулиць у регіоні

Глава Одесской ОГА прокомментировал решение о переименовании улиц в регионе
Читати grad.ua у  

Сьогодні очільник ОВА в Telegram прокоментував розпорядження «Про перейменування об'єктів топонімії в населених пунктах Одеської області», підписане 26 липня 2024 року. За його словами:

Одеса - є і лишається українським містом, яке створювали, будували та розвивали УКРАЇНЦІ.

У нинішніх реаліях в українському місті не місце вулицям на честь людей, що отримували з рук путіна медалі або співпрацювали з КДБ чи оспівували радянський союз з імперією.

Сучасна українська Одеса - це про людей, про молодь, що ціною власного життя та здоров’я боронить незалежність, про сучасних діячів мистецтв, письменників, поетів. Саме зараз південній перлині України випав історичний шанс відірватися від імперських наративів та бути сучасним культурно незалежним українським містом, а не жити минулим.

А якщо комусь дуже кортить прогулюватися вулицями з імперськими/радянськими назвами - є москва та уфа, а не українська Одеса.

В Одесі такого не буде.

Нагадаємо, кілька днів тому заступниця глави департаменту культури Одеської ОДА Ярослава Резнікова на своїй сторінці у Фейсбуці написала, що відповідно до Закону України «Про засудження і заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії» розпорядженнями голови облдержадміністрації від 26 липня 2024 року №694/А-2024 на мапу Одеської області та обласного центру було нанесено відповідно 347 і 85 нових назв вулиць, скверів і провулків.

1 серпня, мер Одеси Геннадій Труханов оприлюднив відеозвернення щодо резонансних перейменувань у місті. У якому він зазначив, що вирішувати долю назв одеських топонімів мають одесити.


Схожі новини

Коментарі

  1. Пользователь VSR
    5 серпня 2024 01:14
    Чего уж мелочиться, давайте и город переименуем.
    Львiв-2
    или
    Нью-Жмеринка

СМИ Украины: