НОВИНИ ГРАД » Новини » 9 000 доларів за незаконний перетин кордону «зеленим коридором»

9 000 доларів за незаконний перетин кордону «зеленим коридором»

9 000 долларов за незаконное пересечение границы по «зеленому коридору» 
Читати grad.ua у  

Правоохоронці встановили, що канал незаконного переправлення осіб через державний кордон України організував раніше судимий за наркозлочин та незаконне поводження зі зброєю 38-річний одесит.

Діючи у змові з наразі невстановленими слідством особами, фігурант підшукував через месенджери чоловіків, які підлягають мобілізації, та пропонував організувати їхній незаконний перетин державного кордону поза пунктами пропуску.

Охочим пропонували на вибір два маршрути: безпечний, із начебто супроводом військових через офіційні пункти пропуску та блок-пости в Черкаській області, за який необхідно було заплатити 9 300 доларів. І більш ризиковий – за 9 000 доларів у межах Одеської області з доставкою на таксі майже до самого державного кордону.

Оплата мала відбуватися в кілька етапів: перший внесок 400 доларів готівкою, решта - на банківську картку або криптогаманець перед виїздом і після перетину держкордону.

Поліцейські задокументували, як під час зустрічі в одному з ресторанів Одеси зловмисник отримав 800 доларів авансу від двох чоловіків призовного віку.

Після чого більш ніж за тиждень організатор і його спільники загалом зібрали групу із семи осіб і повідомили їм про необхідність прибути на одну з АЗС неподалік Одеси. Звідти їх мали забрати на двох легкових таксі та довезти до місця перетину кордону поза пунктами пропуску.

Процес перевезення «клієнтів» від моменту їхнього розміщення в транспортних засобах до самого моменту втечі контролювався організатором дистанційно з Одеси через заздалегідь передані радіостанції і, за його словами, навіть мав супроводжуватися літаючим дроном.
Утім, довести злочинну схему до кінця фігуранту завадили правоохоронці, які зупинили «кортеж» дорогою, а самого організатора затримали в процесуальному порядку в Одесі.

Під час санкціонованих обшуків, проведених в автомобілі та за місцем проживання організатора, поліцейські вилучили вищевказаний транспортний засіб, п'ять мобільних телефонів із сім-картками, два посвідчення про членство в громадських формуваннях і гроші - понад 61 тисячу гривень, 6 тис. 260 доларів і 800 євро. Окрім цього, вдома у зловмисника вилучено два пістолети, з магазинами до них, набої, ємності з різними речовинами синтетичного та рослинного походження у вигляді кристалів, порошку, таблеток, електронні ваги та пакувальний матеріал.

Заборонені предмети та речовини слідчі направили на експертизи для встановлення їхнього походження.

За цим фактом щодо правопорушника слідчі розпочали два кримінальні провадження за ст.263 Кримінального кодексу України, якою кваліфікується незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами, та за ст. 309 цього ж кодексу - незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин та за ст. 309 цього ж кодексу - незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин.

За цим фактом щодо правопорушника слідчі розпочали два кримінальні провадження за ст.263 Кримінального кодексу України, якою кваліфікується незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами, та за ст. 309 цього ж кодексу - незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту.

Матеріали про вчинення аналогічних злочинів фігурантом наразі перебувають на розгляді в суді. За скоєне організатору загрожує від семи до дев'яти років ув'язнення з конфіскацією майна. Підозрюваного затримано і поміщено під варту з правом внесення застави в розмірі 1 млн. 800 тис. гривень.

Під час слідства ми встановлюватимемо інших осіб, причетних до «трансферу» військовозобов'язаних і громадян, які могли скористатися їхніми послугами.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: