НОВИНИ ГРАД » Новини » Скільки можна працювати у спеку: рекомендації Держпраці

Скільки можна працювати у спеку: рекомендації Держпраці

Сколько можно работать в жару: рекомендации Гоструда
Читати grad.ua у  

У Державній службі з питань праці зазначають, що для різних видів робіт допустимі показники температури різні. Однак верхньою межею температури на постійних робочих місцях (там, де працівник проводить більш як половину свого робочого часу або не менш як дві години поспіль), є температура 28 градусів вище нуля.

Під час робіт на відкритих майданчиках слід організувати раціональні режими праці та відпочинку. Так, сумарна тривалість робіт при температурі понад +28°C не повинна перевищувати 4-5 годин за зміну. Внутрішньозмінний режим праці та відпочинку організовують за рахунок тривалості робочого часу: тривалість регламентованих перерв має становити не менш як 10% робочого часу на кожні 2°C перевищення. Під час таких перерв працівники повинні перебувати в приміщеннях з різницею температур повітря не більше +5°C і не нижче +25°C.

Під час робіт на відкритих місцевостях і при температурі зовнішнього повітря + 35°C і вище тривалість періодів безпечної роботи повинна становити 15-20 хвилин з наступним відпочинком не менше 10 хвилин в охолоджуваних приміщеннях. При цьому допустима сумарна сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну для осіб, які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання, не повинна перевищувати 4-5 годин, а без такого спеціального одягу - 1,5-2 години.

Робота за температури зовнішнього повітря понад + 37°C є небезпечною (екстремальною). У такому разі не рекомендується проводити роботи на відкритому повітрі. Роботодавцям слід змінити порядок робочого дня і перенести години роботи на ранковий та вечірній час.

З метою профілактики зневоднення організму рекомендується правильно дотримуватися питного режиму. Фахівці радять пити мінеральну лужну воду, соки, вітамінізовані напої замість питної води. Вживати воду слід часто і в невеликих кількостях. Під час фізичних робіт за температури повітря понад +30°C слід випивати не менше 0,5 л води на годину.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: