НОВИНИ ГРАД » Новини » На Одещині Чорне море викинуло на узбережжя тисячі крабів

На Одещині Чорне море викинуло на узбережжя тисячі крабів

В Одесской области Черное море выбросило на побережье тысячи крабов
Читати grad.ua у  

У Національному природному парку «Тузлівські лимани» стався масовий викид морських мешканців. На узбережжі налічується сотні тисяч особин. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив доктор біологічних наук, співробітник нацпарку Іван Русєв.

Як розповів науковець, останніми днями потужний північний вітер відігнав воду з берегів Чорного моря в нацпарку. Такі потужні вітри «потягли» воду з Тузлівських лиманів через протоку між морем та лиманами на 2 км піщаного пересипу і іх рівень знизився на 15-20 см. Тим часом, до берега з глибин моря підтягнуло холодну воду, сірководень та багато крабів.

Доктор біологічних наук, співробітник нацпарку Іван Русєв розповідає:

Я опинився на березі моря наступного дня, 5 липня, після викиду гідробіонтів, коли їх вже трохи стало менше на березі. Але навіть така картина - кількість викинутих на берег крабів, вражає. Їх на берег викинуло сотні тисяч в межах піщаного пересипу нацпарку. В середньому по 3 краба на погонний метр. Серед них мармуровий краб, кам'яний та краби плавунці. Мармурових меньше-всього десь до 5%, небагато і кам'яних, інші - плавунці.

Зі слів відпочиваючих на рекреаційної зоні Катранка та Расейка, в перший день було багато бичків, хамси та атерини - Їх відрами зібрали відпочиваючі та звісно багато птахів харчувались ними. Але наступного дня вже не було знайдено жодної рибинки.

Науковець зазначає, такі природні явища з'являються періодично і переважно влітку. Але вони не є загрозливими для популяцій гідробіонтів. Вони спроможні швидко відновлюватися.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: