НОВИНИ ГРАД » Новини » НБУ ввів в обіг пам'ятні монети «Крапля життя»

НБУ ввів в обіг пам'ятні монети «Крапля життя»

НБУ ввел в обращение памятные монеты «Капля жизни»
Читати grad.ua у  

Пам'ятні монети «Крапля життя» введено в обіг 14 червня 2024 року. Монета з нейзильберу має номінал 5 гривень, зі срібла - 10 гривень. Тираж - до 75 тис. і 5 тис. штук відповідно.

На аверсі монет у центрі зображена об'ємна крапля крові, яку оточують схематичні фігури людей, з'єднаних рукостисканнями. Цей образ є свідченням благородної спільної мети – рятувати життя. Від кожної фігури до центру кола рухаються стилізовані краплини крові, які символізують особистий внесок у донорство кожного небайдужого. Угорі по центру розміщено малий Державний Герб України; написи: «Україна», номінал, графічний символ гривні ₴ та рік карбування.

На реверсі на дзеркальному тлі праворуч розташовано напис «ЖИТТЯ», який стилізовано під систему для переливання крові з голкою. Цей елемент символізує процес забезпечення кров'ю судин, зображених внизу ліворуч.

Фактура матового фону, на якому розміщені всі ці елементи, символізує велику потребу в донорстві під час війни. Дизайн монет створила київська художниця Марина Куц.

В інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку реалізація пам'ятних монет із нейзильберу розпочнеться з 17 червня 2024 року.
Реалізація пам'ятних монет банками-дистриб'юторами здійснюватиметься поступово після отримання пам'ятних монет в НБУ. Більш детальну інформацію про початок реалізації та точки продажу можна дізнатися на їхніх офіційних сайтах.

Корпоративні дні донації крові - вже стали доброю традицією в НБУ. Щоразу до акції зі збору крові долучаються близько 100 співробітників центробанку.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: