НОВИНИ ГРАД » Новини » Малий та середній бізнес в Україні: майже половина підприємств призупинила діяльність
Малий та середній бізнес в Україні: майже половина підприємств призупинила діяльність
Читати grad.ua у  

Перші дні війни були складними для усіх. Під тиском шоку кожен насамперед намагався забезпечити безпеку собі та своїм рідним, і думати про роботу було складно. Тому українська економіка на кілька днів чи навіть тижнів практично завмерла. Проте сьогодні експерти вже фіксують активне поновлення діяльності підприємств.

За майже три місяці війни багато представників українського бізнесу встигли адаптуватися до ситуації, що склалася – каже виконавчий директор Європейської бізнес асоціації Ганна Дерев'янко. По можливості підприємці намагалися переміститися з гарячих точок у безпечніші регіони, протее, на жаль, вдалося це не всім.

За експертними оцінками, 49% підприємств малого та середнього бізнесу в Україні сьогодні призупинили свою діяльність. Їхні загальні втрати за час війни можуть становити до 85-ти мільярдів доларів США. Деяким підприємствам досі не вдалося налагодити свою роботу – розповідає співрозмовниця.

Але є й надихаючі приклади. Багато підприємств уже відновили свою діяльність і сьогодні прагнуть вийти на довоєнний рівень роботи.

Багато сфер української економіки у воєнний час вдалися до налагоджених у період пандемії механізмів роботи в дистанційному режимі. Інтернет, комп'ютери, месенджери та соцмережі дозволяють українцям продовжувати свою діяльність навіть під обстрілами. Але, на жаль, дистанційка – панацея не для всіх, кажуть експерти.

Деякі галузі економіки – наприклад, туризм - у воєнний час практично не мають можливості функціонувати, пояснює Ганна Дерев'янко. А ось сервісний бізнес по можливості переходить в онлайн і обмежений лише падінням попиту на послуги. Те ж саме стосується і сфери ІТ.

Майже на самый початок війни уряд зробив низку заходів, щоб підтримати малий та середній бізнес в Україні. Серед них – дерегуляція та податкові послаблення для підприємців. Зміни торкнулися і держпрограми «доступні кредити 5-7-9%».

Підтримка від держави сьогодні допомагає малому та середньому бізнесу повертатися до роботи. Проте, повністю оправитись від потрясінь та вийти на довоєнний рівень українські підприємці зможуть лише після нашої перемоги.


Схожі новини

Коментарі