НОВИНИ ГРАД » Новини » Цену на газ в Украине будут считать по новому

Цену на газ в Украине будут считать по новому

Цену на газ в Украине будут считать по новому
Читати grad.ua у  

Кабмин изменил принцип формирования цены на газ для населения. Как теперь будет определяться стоимость голубого топлива, ТРК «ГРАД» рассказал исполнительный директор Ассоциации «Энергоэффективные города Украины» Святослав Павлюк.

НАК "Нафтогаз Украины" обязали при установлении цены газа для населения выбирать минимальное значение из четырех, которые предложили в правительстве, – рассказал  специалист.

У постанові було вперше введено норму, за якою мінімальна ціна, тобто ціна для населення, визначається, як мінімальна з чотирьох. Тобто, ціна імпорту, ціна продажу на оптовому ринку і ціна, за якою Нафтогаз постачає газ для промислових підприємств + розрахунок ПСО за формулою, котра існувала раніше. Тобто, для того щоб не було різних читань, кабмін встановив, що вона буде найменшою з тих, котрі є на ринку в цьому сегменті.

По мнению эксперта, новая формула расчета не позволит заранее определить цену на топливо, что создаст неудобства для конечного потребителя.

Постанова є досить дивною, за процедурою її дуже складно виконати, оскількі вона встановлює ціну на наступний місяць, виходячи із мінімальних за попередній на основі даних Укрстату. Але Укрстат цю статистику буде давати до 10-15 числа наступного місяця. Проте, попередити споживача з 1 числа – якою ціна буде на наступний місяць – фактично неможливо. Я думаю, постанова буде перглядатись, тому що вона прийнята з помилкою, яка не дає можливість її нормально виконувати.

Проблема возникла в связи с тем, что на европейском рынке цена на газ всегда весной падает, а во время отопительного сезона поднимается – считает Святослав Павлюк.

Ціна падіння вартості газу на європейському ринку за цей перід майже втричі впала на деяких сегментах, потім трішки піднялася. Але, виходячи з того, що у нас ціна на газ для населення і так була регульованою і не відповідала ринковой ціні, то зниження з цим падінням не вібулося, хотя воно мало відбутися на декілька відсотків, за рахунок того падіння, котре відбулося на європейському ринку, але котре не перекривало наших цін у середині.

По мнению специалиста, до тех пор, пока в государстве недостаточно внимания уделяется вопросам энергосбережения, цифры в платежках всегда будут высокими.

На сьогодні, який би не був тариф при нашому рівні спооживання, який вдвічі-тричі вищий у наших будинках, ніж у країнах ЄС, наші платіжки завжди будуть великими. Тому нам треба займатися утеплінням будинків, модернізацією  інфраструктури, енергогенерації. І це – відповідальність міст. И міста повинні вести за собою мешканців, інакше будь який тариф буде завжди високим.

Как будет формироваться цена на газ в последующие месяцы – вопрос пока открытый, – считает эксперт и обращает внимание на возможный дефицит голубого топлива в нашей стране.

Раніше ми мали транзит російського газу через Україну, і ми частину газу особливо в зимовий період заміщали з підземних газосховищ на західному кордоні, тобто, українська газотранспортна система є єдиною, туди поступає і газ транзитний, і нашого видобутку, і ця система балансує. І якщо у нас транзиту не буде, це означає, що ми не зможемо заміщати, і нам частину газових компресорів придеться розвертати в зворотню сторону, оскількі більше газосховищ у нас в західному регіоні, і нам треба буде цей газ переправляти назад – на схід.

Украина может столкнуться с трудностями при закупке необходимых для подготовки к отопительному сезону 20-ти млрд. м3 газа из-за того, что украинские потребители платят за поставленный газ по факту и имеют многомиллиардные долги, а закупки топлива у европейских трейдеров осуществляются по предоплате, отмечают эксперты.

Как мы ранее сообщали, с 1 июня в Украине повысились цены на газ для населения.


Схожі новини

Коментарі