НОВИНИ ГРАД » Новини » В Одесі змінено порядок забезпечення діабетиків інсуліном
Инсулин
Читати grad.ua у  

Міністерство охорони здоров'я України змінило порядок забезпечення хворих на цукровий діабет інсулінами. Якщо раніше пацієнти отримували інсулін у лікувальному закладі за місцем спостереження, то зараз сімейний лікар чи ендокринолог виписує рецепт, і пацієнт отримує препарат в аптеці, з якою медустанова уклала договір.

Наказом МОЗ в Україні створено єдиний реєстр пацієнтів із цукровим діабетом, які потребують інсулінотерапії. Це забезпечує єдиний облік пацієнтів та систематизує порядок забезпечення інсулінами.

Цукровий діабет буває I та II типу. При діабеті типу I підшлункова залоза не виробляє або виробляє в недостатній кількості інсулін. Препаратів, здатних відновити функцію підшлункової залози, немає, тому основним методом лікування цукрового діабету І типу є інсулінотерапія.

Цукровий діабет II типу зазвичай розвивається у людей старше 40 років з надмірною вагою або ожирінням. Коли лікування дієтою та цукрознижувальними таблетками неефективне, є ускладнення або супутні захворювання, хворим на цукровий діабет II типу також може призначатися інсулін.

Ефективність інсулінотерапії визначається не торговою назвою препарату, а діючою речовиною та її механізмом дії. За типом інсуліни ділять на інсуліни короткої дії, тривалої дії, змішані та аналогові інсуліни.

Нова система дозволяє оперативно реагувати на заміну форми видачі інсуліну — період очікування скорочується з півроку за кілька днів. Центри первинної медико-санітарної допомоги щомісяця передають аптекам інформацію, скільки та яких потрібно інсулінів для пацієнтів, та аптеки заздалегідь замовляють необхідні препарати. Інсуліни є в аптеках у повному обсязі. Для зручності одеситів аптеки розташовані на території лікувально-профілактичних установ або у кроковій доступності.

Одесити забезпечують інсулінами приймає мережу муніципальних аптек КП «Одесфарм». Усі пацієнти, які одержують інсуліни у флаконах, забезпечуються ними за рахунок держбюджету безкоштовно. Картриджні форми, аналогові інсуліни пацієнти отримують безкоштовно за показаннями: всі діти та вагітні жінки, хворі на втрату зору, пацієнти, які захворіли на цукровий діабет у віці до 18-ти років. Іншим пацієнтам призначаються флаконні форми інсуліну. Якщо такий хворий самостійно вирішує набувати картриджних форм, він забезпечується ними з частковою доплатою в аптеці за рецептом лікаря.

Також у всіх ЦПМСП Одеси працює державна програма «Доступні ліки» щодо забезпечення пацієнтів із цукровим діабетом II типу таблетованими препаратами безкоштовно або з невеликою доплатою.

В вашей семье есть диабетики?
ДА
НЕТ
ДА 0%
НЕТ 0%
+96100

Схожі новини

Коментарі

  1. Гость
    1 квітня 2019 06:07
    А как быть если рецепт есть а приходишь в аптеку а там говорят что ждите - уже вот неделю... Что делать?
    1. Гость
      18 квітня 2019 22:18
      Такая же ситуация , рецепт есть, а инсулина нет!

      Уже два раза покупаем ((( что делать , кому жаловаться?