НОВИНИ ГРАД » Статті » Односолодовий віскі: що це означає

Односолодовий віскі: що це означає

Читати grad.ua у  

Віскі Single Malt виробляють у стінах однієї гуральні. У складі односолодовий спирт, який в основному виготовляють з ячмінного солоду. Фортеця на виході становить 40-65%.

Найвідоміший приклад – шотландський скотч. Не менш активно односолодові віскі виробляють в Ірландії, Японії, Канаді та США. Ціна на міцний спиртний напій висока, тому його подають без добавок або використовують для змішування у вишуканих коктейлях.

Односолодовый виски

Віскі Single Malt та Blended: у чому різниця

Важливим чинником є ​​кількість винокурень, які брали участь у процесі створення напою. Різновиди:

  1. Single Malt. Суміш солодових спиртів, вироблених одному підприємстві з одного типу солодового зерна.
  2. Blended. Купаж на основі солодових та зернових спиртів, виготовлених на різних винокурнях. Хороший приклад - Johnnie Walker та Chivas Regal.
  3. Blended Malt. Суміш солодових спиртів, виготовлених на різних винокурнях. У складі немає зернових дистилятів.
  4. Single Grain. Віскі випущений на одному заводі, але з одного типу зерна. Найчастіше використовують ячмінь, жито, кукурудзу, пшеницю.

Як виготовляють односолодовий віскі

Процес починається із підготовки сировини. Спочатку виготовляють солод. Якщо віскі виробляють у Шотландії, для сушіння використовують вересовий торф. У момент спалювання він насичує ячмінь характерними димними нотками.

Потім зерно подрібнюють та змішують з водою. На виході одержують пюре, яке відправляють на ферментацію. До зернового затору додають дріжджі. Вони поступово перетворюють цукор на спирт. Після закінчення бродіння тверді залишки відправляють на повторну переробку, переважно — корм для рогатої худоби.

Прозору рідину, яку називають «суслом», переганяють. Дистиляція проходить або у мідних перегінних кубах, або у вертикальних колонах із нержавіючої сталі. Кожен цикл перегонки збільшує концентрацію алкоголю. У процесі відсікають «голову» та «хвіст» — частини, у яких накопичуються небажані домішки.

Нарешті, односолодовий віскі відправляють на витримку в дубових бочках. Мінімальний термін становить три роки. У процесі дозрівання розвивається багатошаровий смако-ароматичний букет.

Віскі Single Malt – завжди купаж. Це означає, що спирти різного віку об'єднують. Це важливо для флагманських позицій із асортименту, коли важливо зберегти фірмовий стиль торгової марки.

Що за смаком та ароматом

Віскі Single Malt описують як деревний та димний, з виразними карамельно-ванільними акордами. Смак гладкий. Післясмак - стійкий і тривалий. Згодом розвивається пікантний горіхово-шоколадний шлейф.

Як пити односолодовий віскі

Міцний спиртний напій подають без добавок. За бажанням вкиньте лід або влийте трохи прохолодної води. Скроні Single Malt також можна змішувати в коктейлях. Поєднуйте його з іншими коричневими спиртами. Не забувайте про класику – Whisky&Cola.




Схожі новини

Коментарі