НОВИНИ ГРАД » Статті » Протеїн: ефективна харчова добавка для спортсменів і не лише
Протеин: эффективная пищевая добавка для спортсменов и не только
Читати grad.ua у  

У сучасному світі харчові добавки – один із необхідних елементів повноцінного життя, який допомагає досягти балансу та зміцнити здоров'я людини. Завдяки харчовим добавкам можна збалансувати раціон, зміцнити імунітет, удосконалити зовнішній вигляд та вирішити багато інших завдань.

Харчові добавки досить часто використовуються спортсменами для зміцнення організму, набору м'язової маси та створення гарного рельєфу. Найбільш популярною та ефективною харчовою добавкою є протеїн, який спочатку вироблявся для бодібілдерів та силових атлетів. Ця добавка містить у складі біло-рослинного і тваринного походження, який необхідний для росту м'язів.

Сьогодні протеїн використовується у сфері спорту для набору та відновлення м'язових тканин спортсменів, а й у медицині на лікування різних захворювань. Крім того, білок допомагає скинути зайву вагу при заняттях фізичною культурою.

У сфері медицини білок може застосовуватися для лікування наступних хвороб:

  • жирова хвороба печінки;
  • цукровий діабет другого типу;
  • остеопороз:
  • підвищений тиск;
  • ожиріння;
  • атеросклероз;
  • хронічне запалення ШКТ.

Завдяки використанню харчової добавки протеїну можна збалансувати обмінні процеси в організмі, призупинити втрату м'язової маси через вік, покращити сон, збалансувати харчування людей похилого віку, покращити функціонування мозку. Вживання білка надає бадьорості та підвищує енергійність людини як при заняттях спортом, так і в повсякденному житті.

Асортимент протеїну

На даний момент магазини спортивного харчування та харчових добавок пропонують величезний вибір протеїну, які відрізняються призначенням, дозуванням та іншими характеристиками.

Основними різновидами харчової добавки є:

  1. Залежно від походження: рослинний, тваринний, сироватковий та цільномолочний білок.
  2. Залежно від швидкості засвоєння: комплексний, повільний та швидкий білок.
  3. Залежно від форми випуску: батончик, порошок чи рідина.
  4. Залежно від призначення: стандартний та комбінований (для схуднення).

Наявність великого асортименту харчової добавки дозволяє кожному підібрати найбільш вдалий варіант протеїну, залежно від мети використання білка. Різні форми випуску продукції сприяють комфорту та зручності вживання протеїну – батончик підійде для прийому після тренування, порошок або рідина – для приготування в домашніх умовах.

Как выбрать протеин

Особливості вибору протеїну

Ефективність протеїну та досягнення поставлених цілей визначається правильністю підбору харчової добавки. Тому слід ретельно підходити до процесу вибору білка.

Основним чинником, який потрібно звертати увагу перед покупкою протеїну, виступає призначення. Так, для фітнесістів та спортсменів найкращим варіантом буде комплексний білок. Для бодібілдерів відмінно підійде казеїн та сироватковий білок. При схудненні краще використовувати казеїн та комбінований протеїн. Для людей похилого віку і тих, хто не займається фізичними навантаженнями краще придбати комплексний білок.

При виборі харчової добавки за швидкістю засвоєння, необхідно звернути увагу на такі рекомендації:

  • швидкий білок (сироватковий) підходить для зростання м'язів та набору ваги;
  • повільний протеїн (казеїн) підходить для використання з метою схуднення;
  • білок із середньою швидкістю засвоєння (рослинний) – відмінний варіант для веганів;
  • комплексний білок - найбільш підходящий варіант для спортсменів.

При розрахунку дозування харчової добавки потрібно враховувати норму споживання білка на день (з огляду на те, що білок надходить в організм ще й з продуктами харчування). Норма білка на день становить 1-1.5 г на кг ваги людини, причому для набору ваги норма вдвічі вища і дорівнює 2-3 г на кг ваги людини. Правильність розрахунку норми споживання протеїну дуже важлива, оскільки від цього залежить відсутність побічних ефектів та ефективність використання.




Схожі новини

Коментарі