НОВИНИ ГРАД » Статті » Фасадний декор в Одесі: історія та сучасність
оперный театр в Одессе
Читати grad.ua у  

Архітектура Одеси вражає та приваблює мільйони туристів. Цікаві рішення декору фасадів великих архітекторів різних епох дозволяють торкнутися історії. Прогулявшись вулицями історичного центру міста можна побачити дивовижні фасади, декоровані колонами, пілястрами, карнизами та іншими елементами.

Увага архітекторів до декору фасадів будівель зумовлена ​​тим, що зовнішній вигляд споруд мав не лише естетичне, а й економічне значення. Модні елементи зовнішнього декору Одеси створювали презентабельний вигляд вулиць і всього міста. Це своє чергу привертало увагу інвесторів і сприяло припливу інвестицій.

Існує безліч варіацій декору фасадів, залежно від стилістичних, конструктивних та функціональних рішень. Найбільш старі споруди Одеси справляють враження єдиного архітектурного ансамблю.

Декор фасаду: основні архітектурні елементи та деталі

Сучасний фасадний декор дещо відрізняється від рішень попередніх епох. Це пов'язано з появою нових технологій та матеріалів, завдяки яким можна знизити витрати на декор фасаду та втілити будь-які дизайнерські рішення у реальність.

Вибір декору фасадів залежить від рельєфу будівлі та типу членування. Тип членування фасаду в архітектурі може бути:

  1. Горизонтальний.
  2. Вертикальна.

Основними елементами декору фасадів при горизонтальному членуванні виступають карнизи, викружки, консолі, жолобки, полички, фризи та різні види поясків. У деяких випадках до цієї групи відносять перекриття дверей, вікон та підвіконня.

Гостииница «Бристоль» (ранее называлась «Красная»)

До групи елементів фасадного декору при вертикальному членуванні відносяться різні простінки, дверні та віконні отвори, колони та пілястри.

При виборі фасадного декору будівлі основну увагу слід приділити призначенню будівлі та її територіальному розташуванню. Багатоповерхові будівлі найчастіше декоруються вертикальними елементами членування, тому що в будинку переважають вертикальні осі. У разі декорування фасадів приватних будинків та котеджів вибір залежить від особистих побажань.

Сучасні компанії, що займаються декором фасадів, дозволяють втілити будь-яке побажання фасадного декору. Один із лідерів фасадного декору в Україні «Grafio Decor» також є представництвом в Одесі, фахівці якого допоможуть розробити проект декору фасадів для приватних будинків, котеджів та інших будівель.

Найкрасивіші будівлі Одеси: особливості архітектурних рішень

Кількість будівель в Одесі, цікавих з погляду архітектури та фасадного декору, складно порахувати. Більшість будинків у центрі міста – це витвір мистецтва, який заслуговує на увагу.

Однією з найяскравіших будівель з фасадним декором – це Пасаж. Будівля готелю побудована в 1898 р. Вона оформлена красивими скульптурами, ліпниною на стінах та скляним дахом.

Гостиница «Пассаж»

Фасад Пасажу виконаний у барочно-модерному стилі. Символіка фасаду різноманітна. Тут присутні:

  • морські елементи, пов'язані із територіальним розміщенням міста;
  • промислові та індустріальні символи, елементи, пов'язані з торгівлею;
  • різні чудовиська, розміщення яких на фасаді будівлі пов'язане із захистом постояльців готелю.

Ще одна відома будівля Одеси – Оперний театр, виконаний у стилі віденського бароко. Будівля включає три поверхи – перший і другий прикрашені різними колонами та являють собою єдине ціле. Третій поверх включає більш легке та витончене оздоблення – пілястри, арочні лоджії, колони. Перші два поверхи більш громіздкі та статичні, а третій – ажурний. Таке архітектурне рішення дозволяє приховати тяжкість нижніх поверхів та надати будівлі легкості та легкості.

Красиві історичні будівлі надихають сучасних архітекторів та дизайнерів використовувати фасад декору для створення ідеального зовнішнього вигляду будинків, котеджів та інших споруд.




Схожі новини

Коментарі