НОВИНИ ГРАД » Статті » Історичний центр Одеси входить у список Всесвітньої спадщини UNESCO
Исторический центр Одессы входит в список Всемирного наследия UNESCO
Читати grad.ua у  

Одеса – місто, яке закохує у себе своєю автентичністю, особливістю та душевністю. Красиві вулички, довершена архітектура, морське повітря – це захопливі краєвиди, які можна побачити, прогулюючись містом.

Красу міста відзначають не лише одесити, а й більшість туристів, які хоча б раз відвідали курортне місто – Чорноморську перлину. Як повідомляють Новини Одеси Факти ICTV, то тепер історичний центр Одеси внесений в список Всесвітньої спадщини UNESCO. Це визначна подія для міста і для всієї країни.

Всесвітня організація ЮНЕСКО віднесла центр Одеси (історичний) до всесвітньої спадщини, що відзначив Олександр Ткаченко, який є очільником МКІП. Отримання такого статусу відбулось на вісімнадцятій позачерговій сесії організації, яка відбулась у столиці Франції – в Парижі, 25 січня.

Еміне Джаларова на своїй сторінці в мережі Твіттер відзначила, що рішення про внесення міста-порту до списку Всесвітньої спадщини стало важливим дипломатичним досягненням України на міжнародній арені. Вона додала, що прийняте рішення є вкрай важливим, як для Одеси, так і для всієї України. Адже цей статус дає можливість місту отримувати допомогу різного характеру.

Завдяки отриманню статусу від організації ЮНЕСКО, в Одесу буде спрямована фінансова та технологічна допомога міжнародного рівня. Прийняття рішення про внесення історичного центру міста до всесвітньої спадщини відбувалось шляхом голосування двадцять однієї держави, які є членами Комітету всесвітньої спадщини UNESCO.

В результаті голосування, 14 членів комісії утримались від позитивної чи негативної відповіді, один член комісії був проти, а шість представників комітету проголосували позитивно.

UNESCO

Окрім Одеси до вказаного списку внесені наступні об’єкти:

  1. Культурний ландшафт та залишки археологічного характеру в долині Баміан, що знаходиться в Афганістані.
  2. Історичний центр Відня.
  3. Історичний центр Потосі в Болівії.
  4. Єгипетське стародавнє місто Абу-Мена.
  5. Стіни Єрусалима та саме місто.

Номінація міста на внесення до вказаного списку відбулась чотирнадцять років тому (в 2009 році). Ініціювання включення об’єкту в прискореному режимі до списку відбулось у МКІП в серпні 2022 року.

А вже через два місяці – у жовтні, Україною був переданий номінацій ний файл на розгляд в організацію UNESCO. Президент України В.О. Зеленський закликав до проведення позачергової сесії комітету для внесення до списку історичного центру Одеси.

Які позитивні аспекти внесення історичного центру Одеси до спадщини ЮНЕСКО?

  1. Культурне значення – визнання історичного центру курортного міста важливим об’єктом всесвітнього значення.
  2. Надання міжнародного захисту курортному українському місту.
  3. Збільшення міжнародної допомоги та інвестицій у місто – фінансових та технологічних.

Таким чином, внесення історичного центру Одеси до списку всесвітньої спадщини UNESCO розпочалось ще у 2009 році, а відбулось у жовтні 2022 року. Це особлива подія для міста і для країни, адже міжнародне визнання є важливим досягненням дипломатичного характеру.


Схожі новини

Коментарі