ГРАД » Новости » Одеські аграрії планують зібрати добрий урожай винограду
Одеські аграрії планують зібрати добрий урожай винограду
Читать grad.ua в  

Роботі одеських аграріїв виявилася нездатною завадити навіть війна. Незважаючи на складну ситуацію у країні, сільгосп підприємства продовжують працювати. Однією з основних спеціалізацій регіону є виноградарство, в області щорічно вирощують понад 60% українського винограду. І цього року одеські аграрії планують зібрати добрий урожай.

Юрій Савчук, завідуючий кафедрою садівництва, виноградарства, біології та хімії ОДАУ:

Урожайність на перспективу у нас є, якщо ми будемо надалі добре доглядати за виноградними насадженнями, будуть сприяти і погодні умови то буде в цьому році гарна врожайність. 

Через воєнні дії аграрії зіштовхнулися з низкою проблем – розповідає завідувач кафедри виноградарства одеського аграрного університету Юрій Савчук. Насамперед – це  нестача робочої сили. Що для цієї сфери – критичний фактор: адже практично вся робота на виноградниках – ручна.

Є велика потреба саме в ручній праці. Наразі багато людей пішло і на фронт чоловіча половина, жіноча багато вийхала за кордон і в такі, будемо казати, нормальні роки не вистачало працивників, а наразі досить в цьому питанні велика нестача. 

Є й інша проблема. Більшість засобів догляду за виноградом – імпортні, а постачання їх з початком війни зменшилися в рази, - зазначає фахівець.

Тому що важко перевести через кордон це по-перше, по друге на рахунок того, що підвищівся і долар, а покупка проходить в іноземній валюті відповідно також це впливає на кошторис при догляді за виноградними насадженями.

Проте, обробити виноград спеціальними препаратами – необхідно: без цього рослина може почати хворіти.

За прогнозами нашого співрозмовника, Одеська область цього року має всі шанси зібрати добрий урожай винограду. Тому дефіциту на нього чекати не доводиться. Проте, через подорожчання добрив, засобів захисту та енергоносіїв – дорожчає виробництво. А це означає, що одеський виноград цього року найімовірніше зросте в ціні.


Похожие новости

Комментарии