Країна порад?

Читать grad.ua в  

У давнину існувало таке собі іронічне визначення – «країна порад». Деякі громадяни, налаштовані по-дисидентськи, у такий спосіб висловлювали своє іронічне ставлення до існуючого ладу. Трохи пізніше, після переходу від соціалізму до капіталізму, населення тужливо реагувало на рецепти представників бізнесу, які розповідають про можливість швидкого збагачення. Словом, кожен час вкладало різні сенси у поєднання цих двох слів. Але суть не змінювалася! «Радники» продовжували пудрити мізки обивателю, забуваючи, що народ з роками життя в цій країні поступово розумніє.

До чого зробив такий докладний вступ? Розповідаю. У недільній інформаційній стрічці натрапив на цікаву нотатку. Цитата:

Вже з 1 березня в Україні очікується підвищення тарифів на деякі комунальні послуги, у тому числі воду. Більшість сімей значно економлять, адже платіжки давно стали головним болем.

Чесно скажу, що я розумів би зростання тарифів на воду, якби йшлося про підвищення тарифу на електроенергію. Але у тій самій недільній інформаційній стрічці прочитав інформацію від Міненерго. Ще одна цитата: 

Міненерго спростувало повідомлення щодо підготовки міністерством підвищення тарифу на електроенергію для населення.

Про це повідомили на своєму офіційному сайті.

Поки що жодної підготовки, обговорення, розрахунків потенційного підвищення не здійснюється. Усі заяви щодо цього є фейком, спрямованим на дестабілізацію настроїв суспільства». – йдеться у повідомленні. Також додають, що зусилля всіх енергетиків країни, діяльність яких координується Міненерго, спрямовані на те, щоб успішно завершити опалювальний сезон та розпочати не менш ретельну підготовку до наступного.

Я розумію: щоб приготувати, наприклад, воду для пиття, потрібна безліч хімічних складових для очищення цієї рідини. Ціни на цю хімію, зрозуміло, зростають – війна. Але, як кажуть фахівці, левова частка витрат «водників» лежить в оплаті електрики. І якщо Міненерго називає фейком чутки про підвищення тарифів і навіть визначає перелік пільгових підприємств, які відповідають за постачання своїм продуктом населення, такими ж пільговими тарифами, то залишається незрозумілим намічене зростання оплати за воду.

Втім, не хочу вдаватися до вищої економічної математики. Повернуся до визначення «країна порад». У тій самій нотатці, де йшлося про нову «цифіру» у платіжці за воду, розповідають, як і якими способами можна заощадити кожному домогосподарству витрати. Там є цілий перелік рекомендацій. Оголошую:

Відремонтуйте систему сантехніки. Основною причиною збільшення використаної води є кран, що протікає
Особливу увагу зверніть на унітаз. Якщо бачок тече, за добу можна втратити чималий обсяг води, за який, відповідно, варто буде сплатити.
Використовуйте сенсорні насадки. Вони допоможуть заощадити, адже вода тектиме тоді, коли під краном щось є
На крані може знадобитися спеціальна насадка, що насичує воду киснем. Натиск буде таким самим, але кількість води зменшиться
Якщо є можливість, придбайте посудомийку. Вона значно заощаджує воду в порівнянні зі звичайним способом миття посуду.

Прочитавши ці рекомендації, я згадав уривок із повісті «Час великих очікувань» Костянтина Георгійовича Паустовського. Він там розповів про те, як тяжко захворіла сестра його друга. Викликали найвідомішого лікаря в Одесі. Поважний лікар прийшов. Оглянув хвору. І сказав: «Ліки тут не головне. Я зараз вам складу меню. Воно допоможе». І написав: паюсна ікра по сто 100 грамів на день, свіжа телятина, балик осетрини. А вранці – сир та полуниця зі збитими вершками. Зауважу, що все це відбувалося в Одесі, 1925 року.

Щоб замінити старі крани на нові, треба не одну тисячу гривень. Упорядкувати зливну систему унітазу, - а це, як правило, повноцінна заміна всього апарату, бо в старий унітаз новий зливний бачок не влізе, це ще кілька тисяч тільки на покупку і не менше - гонорар майстра. Ну, а покупка посудомийної машини – це неймовірна сума для більшості наших домогосподарств.

Ну, їй-богу, панове! Майте совість, даючи такі поради.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі