НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Так чи будуть відключення світла в Одесі? Кому вірити?

Так чи будуть відключення світла в Одесі? Кому вірити?

Читать grad.ua в  

В один і той самий день, на різних загальнонаціональних інформаційних сайтах я прочитав два повідомлення. Цитую перше: «В Україні найближчим часом, імовірно, введуть планові відключення світла. Однак обмеження не будуть тотальними - це будуть вибіркові планові відключення в пікові години навантаження на енергосистему».

Про це заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко в ефірі телемарафону «Єдині новини». Чому в Україні можуть відключати світло.

За словами експерта, причина, через яку українцям доведеться в обмеженому режимі користуватися світлом, - морозна погода.
«Після масштабних обстрілів з боку росіян у 2023 році деякі з енергетичних блоків перебувають в аварійному стані», - сказав Омельченко. Він додав, що в період похолодання рівень дефіциту потужностей в енергосистемі може досягати 2 гігавати і більше. Але цей дефіцит можна покрити, якщо імпортувати електроенергію з-за кордону, і в України є така можливість».

Тепер друге. Підкреслю! Один і той самий день - 7 січня 2024 року. Текст: «В енергосистемі країни дефіциту електроенергії не спостерігається, генерації українських електростанцій достатньо для покриття потреб споживачів, водночас на поточну добу планується невеликий імпорт».
Про це Міністерство енергетики України повідомило у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«На поточну добу прогнозується незначний імпорт електроенергії - до 2 МВ/год, експорту не передбачається», - зазначили у відомстві. Повідомляється, що станом на ранок 7 січня енергосистема країни збалансована. Після аварійного ремонту запрацював блок однієї з теплових електростанцій (ТЕС).

Ще одна деталь, на яку звернув увагу. Коментарі Володимира Омельченка опубліковано 7 січня об 11 годині 45 хвилин. Коментарі Міненерго - 7 січня 2024 року об 11 годині 46 хвилин. Різниця - одна хвилина.

Я перебував у тяжких роздумах, прочитавши ці два повідомлення. Кому вірити? Міненерго? Все-таки, державне відомство, чиї висновки базуються не на словах, а на знанні фактів, володінні ситуацією. Або покластися на думку експерта, який має власні джерела інформації. Тим паче, що держава не завжди охоче ділиться з нами правдою про справжній стан справ.

А потім я в телеграмканалі ГРАД прочитав щоденні повідомлення про відключення світла на десятках вулиць Одеси. Зрештою, а ці відключення хіба чимось відрізняються від того, що прогнозує пан Омельченко?

По суті Одеса вже не один місяць живе в перманентній відсутності електрики в різних районах міста. Комусь щастить більше, комусь менше. Але всім однаково погано. І тут я згадую про величезну фінансову допомогу, яку надав Євросоюз і США для відновлення енергетичного комплексу України після торішнього удару агресора по нашій енергосистемі. Куди і на що пішли ці гроші - ніхто нічого не говорить. А даремно. Бо точна інформація, - правда! - підняли б авторитет Міненерго (держави). І змусили б експертів робити обережні прогнози.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі