НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Виправити справи за рахунок споживача? Так

Виправити справи за рахунок споживача? Так

Виправити справи за рахунок споживача? Так
Читать grad.ua в  

Прийшла весна і не варто дивуватися, що платіжки за лютий (останній місяць зими) якось виросли порівняно з січнем. Хоча за кількістю днів січень, таки, довше, що зазначено в календарі.

Чому так відбувається? Пояснює експерт ринку ЖКГ Олег Попенко:

Дійсно, багато українців отримують зараз підвищені платіжки. Деякі тепловики користуються постановою Кабміну, яка навіть за наявності лічильника дозволяє налічувати не за ним, а за середніми показниками споживання, і лише за підсумками року проводити звірку та перерахунок.

Так, що там байдуже ставлення до лічильників! Комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси» примудрилося розіслати «платежки» власникам АГВ, які жодним боком не мають відношення до цього КП. Але викопавши трирічну давність документ, тепловики вимагають «агевешників» платити їм, забуваючи уважно прочитати Постанову Кабміну, на яку вони посилаються.

А там, – цитую, – йдеться:

Обсяг теплової енергії, витраченої на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень будівлі, а також на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання, розподіляється відповідно до правил, встановлених цією статтею, також на власників (співвласників) приміщень, обладнаних індивідуальними та/або гарячого водопостачання.

Втім, кого з «тепловиків» турбують такі дрібниці? Потрібно вибити гроші, бо їх не вистачає, щоб сплатити борги «Нафтогазу».

До речі, а ми знаємо, скільки «блакитного палива» видобуває цей «Нафтогаз»? Між іншим, жодних секретів та комерційних таємниць тут бути не може. Надра, згідно з Конституцією України, належать народові. І ще питання: а куди йдуть мільярди доларів, які отримують за транзит газу до Європи з країни-агресора? Може, на допомогу комунальному господарству? Жарт.

Факт, що становище у комунальників «ахове». З одного боку - борги населення за спожиті послуги, з іншого - вимоги «Нафтогазу» щодо розрахунків за газ. І експерти вважають, що деякі комунальники вирішили поправити своє фінансове становище за рахунок людей — виставляють максимальні платіжки з розрахунку, що споживачі заплатять, а потім уже розбиратимуться.

У такій ситуації більшість монополістів користуватимуться нагодою, і виставлятимуть підвищені чи завищені платіжки, і до кінця року всі ці водоканали, ТКЕ та обленерго мають провести звірку зі споживачем, і різницю або повернути, або зарахувати як передоплату.

Але знаючи практику монополістів, вони точно не налаштовані на те, щоб це зробити, і завдання споживачів це питання проконтролювати та домогтися перерахунку. На жаль, більшість українців поняття про це не знають, і не те, що отримати перерахунок, вони навіть звірку не зроблять. І це найсумніше.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі