Кому платити за газ?

Кому платить за газ?
Читать grad.ua в  

Зізнаюся: я людина звички. Погано це чи добре – не знаю. Так! Відразу обмовлюся: справа не у віці. Швидше, у характері, чи що…

Тепер пояснюю, чому затіяла ця розмова. Кожне перше число місяця обов'язково передаю дані щодо спожитих у квартирі – газу та світла, електрики. Тижнів за два приходять квитанції від «газівників» та «електриків». Похід у банк та розставання з майже половиною сімейного бюджету. Нічого нового. Така ситуація у більшості одеситів і не лише.

Нинішнього 1 липня 2022 року мене, м'яко кажучи, шокувало. Лише тиждень до цього сплатив належну «комуналку» у повному обсязі за травень. Включаючи окремі рахунки від "Одесаоблгаз" та ДТЕК Одеські електромережі. І передав, як уже згадав вище, дані про спожиту продукцію компаній-монополістів у перший день місяця, що настав.

І, ось, у моїй поштовій скриньці несподівано виявляю платіжку від «Нафтогазу України». Читаю текст: Сформовано 23.06.2022 року. Рахунок за спожитий газ за травень 2022 року. Будь ласка, сплатіть до 25 червня 2022». Платіжка прийшла на мою адресу, повторюю – 1 липня 2022 року.

Про те, що місцеві «газівники», яким я усі ці роки платив. Ну, природно, як усі жителі міста та області! Отож ця сама «Одесаоблгаз», виявляється, вже не продає газ населенню. Про що ніхто не повідомив ні споживача (покупця), ні фінансові установи, які приймають цю саму плату. Бо якби власники квартир знали про ухвалене рішення, то їх новий господар, – «Нафтогаз України», – був зобов'язаний попередити письмово та надіслати поштою проект нового договору між компанією та споживачем її послуг. Чого не було зроблено. Як і те, що касири в банках просто не знали про реорганізацію «газівників».

Чому, сплативши гроші «Одесаоблгазу», за використаний у травні товар, мене, як і тисячі інших власників квартир змушують ще раз платити «Нафтогазу» без жодних юридичних підстав у вигляді договору, зрозуміти неможливо. Пізніше, додзвонившись колезі з Києва, дізнався, що «Одесаоблгаз» начебто належав мільярдеру Фірташу, у якого вилучили цю частину бізнесу на користь держави. Правильно чи ні, чи вчинив владу з олігархом, не мені вирішувати. Для цього існують прокуратура та суд.

Я про інше. Чому новий господар поводиться з клієнтами так, ніби це не громадяни України, а челядь, яка не має прав, а лише суцільні обов'язки?

Чому у всіх місцевих ЗМІ, - від друкованих до електронних, - не було проведено інформаційну кампанію? Де б управлінці пояснили обивателю, що і як треба робити у зв'язку зі зміною власника. І головне: пояснили порядок передачі даних та розрахунку за спожитий товар!

І останнє: багато квартиронаймачів перед минулим опалювальним сезоном авансували купівлю газу, щоб мали мінімальний тариф. Кому ці гроші перейшли? Одне слово, суцільні питання без відповідей.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі