Новини Одеси 30.05.2024

Головні новини Одеси за 30 травня 2024 року

Проти ночі 30 травня російські військові атакували Україну крилатими ракетами та дронами. Українські захисники збили сім крилатих ракет і 32 шахеди, частина з них - у небі над Одещиною. Крім того, українські спецпризначенці знищили два ворожі катери в окупованому Криму.

В Одесі чоловік ледь не вбив дружину і маленьку доньку, а потім наклав на себе руки, вистрибнувши з балкона 12-го поверху. Поліцейські розслідують обставини різанини та самогубства на вул. Академіка Корольова.

Останній дзвоник. У людей різного віку спогади про нього викликають і радість, і сум, і ностальгію. У сьогоднішніх випускників це будуть спогади ще й про війну. Але цей навчальний рік запам’ятається випускникам одеського ліцею можливістю спілкуватися з друзями, і неважливо, що найчастіше - в укритті. Бо шкільні друзі – це назавжди.

Для сьогоднішніх випускників розпочинається нове життя. Яким воно буде – сказати складно. Але хлопчики та дівчатка будують плани на майбутнє, мріють про навчання в вишах та про цікаву роботу у майбутньому.

Внаслідок забруднення водних ресурсів у результаті бойових дій - існує низка екологічних загроз для морської екосистеми Чорного та Азовського морів. Як наразі приморські екосистеми потерпають від війни, та яким чином відбувається контроль екологічної ситуації, під час круглого столу, засідання якого відбулося в Одесі обговорювали фахівці Інституту морської біології України.

«Зроблено в Україні». Офіс з такою назвою відкрився для підприємців Одеси в міському Центрі зайнятості. Якщо мешканці міста бажають почати або розвивати існуючу власну справу, отримати на це грант від держави – фахівці центру їх проконсультують і допоможуть з оформленням документів. Першими в новий офіс «Зроблено в Україні» разом з організаторами й підприємцями завітали представники ЗМІ.

За умов воєнного часу економіка Одеської області намагається вистояти й адаптуватися, зазначили на відкритті офісу «Зроблено в Україні». Не зважаючи на складнощі транспортування і реалізації продукції, а також обмеження електропостачання, у регіоні продовжують працювати майже 100 тис суб’єктів малого і середнього бізнесу.

За підрахунками фахівців, в Україні приблизно 1 мільйон 200 тисяч ветеранів повернуться до цивільного життя. Разом з членами сімей це майже 5 мільйонів українців, яким держава повинна надати допомогу. Такий воєнний стан незалежна Україна переживає вперше й з приводу грошового забезпечення та реабілітації ветеранів виникає багато питань.

На одинадцятий рік війни в Україні все ще немає комплексної й дієвої ветеранської політики. На свій розсуд питання допомоги воїнам, які повернулися з фронту та родинам загиблих намагаються вирішувати місцева влада, громадські та волонтерські організації і самі ветерани. Між тим за оцінками фахівців, дуже скоро кількість ветеранів і членів їхніх сімей, зросте в Україні до 5 мільйонів осіб. Про те, як вирішуються питання їх адоптації не тільки в Одесі, а і в інших містах України, зокрема у Львові, піде мова далі в нашому репортажі.

Більш детально про вирішення проблем ветеранів та їх родин в Одесі, мова піде у підсумковій програмі “Про головне” у неділю.

Білий квиток за 9 тисяч доларів. В Одесі затримали жінку, яка за гроші забезпечувала чоловікам повний пакет документів про непридатність до військової служби.

Рубали дерева на території природно-заповідного фонду. В Одеській області затримали «чорних» лісорубів.

Перепади тиску, коливання і постійні зміни погодних умов відчуває на собі чи не кожна людина. Як пережити погодні примхи, як бути у життєвому тонусі, яку роль відіграють у режимі дня сон, правильне харчування і фізичні навантаження в ефірі телеканалу Град розповіла директор одеського центру первинної медико-санітарної допомоги, доктор медичних наук Олена Колоденко.

І на при кінці випуску наші кореспонденти підготували детальну інформацію від метеорологів. Не спекотний травень на Одещині добігає кінця і заключні нотки весни у регіоні демонструють рясні опади у вигляді гроз і дощів. Останні травневі дні не обіцяють бути спекотними, а от на початку червня температурні показники вдень будуть значно вищими, прогнозують фахівці Гідрометцентру Чорного і Азовського морів.

Диктор новин: Ірина Мінаєва

Схожі новини

Коментарі