Новини Одеси 09.05.2024

Читать grad.ua в  

Головні новини Одеси за 9 травня 2024 року

Вже другий рік поспіль Україна спільно із державами Європейського Союзу 9 травня - святкує День Європи. Свято було запроваджено указом Президента Володимира Зеленського від 8 травня 2023 року. А в Одесі до пам’ятної дати відбулося урочисте перейменування однієї з центральних площ та вулиці - на Європейську.

Одеські рятувальники-водолази отримали спеціальний мобільний комплекс для тривалого автономного проведення водолазних спусків, робіт із підводного розмінування та аварійно-рятувальних робіт на воді. Як проходило тренування на новому обладнанні, дивіться далі.

«Ми були рекрутами: історія, про тих, хто пройшов пекло». Документальний фільм про бійців, які стали легендами Третьої окремої штурмової бригади, вийшов на великі екрани. Наші кореспонденти поспілкувалися з режисером стрічки Любомиром Левицьким під час спеціального показу в Одесі.

В Одеській області затримали жінку, яка допомагала ухильникам незаконно перетинати кордон. Фігурантка була організатором незаконної схеми, її та групу втікачів зупинили на маршруті.

З початком повномасштабного вторгнення діяльність чисельних благодійних організацій по всій країні швидко переформатувалося до нагальних потреб громадян й військових. Важливу роль наразі відіграє і готовність населення здавати кров для збереження здоров’я та життя постраждалих в ході воєнних подій. Кожен робить все можливе. Одеса також бере активну участь в цих процесах.

Вони співають, малюють, танцюють, займаються фізкультурою, навчаються правильно вимовляти звуки. Для більшості з нас – це звичайні дії, але якщо людина народилася із певними ментальними розладами, іноді для них кожен крок дається насилу. І без допомоги фахівців, які до кожного «особливого відвідувача» відносяться як до свого друга, не обійтися. Наші кореспонденти відвідали заняття для дорослої групи в інклюзивному центрі Міжнародної благодійної організації Карітас Одеса.

В інклюзивному центрі Карітас Одеса займаються з дІтьми з 3-х до 18-ти років, і з дорослими. З вихованцями працюють психолог, логопед, реабілітолог та соціальні працівники.

На трасі Одеса-Київ зіткнулися вантажІвки - серйозно постраждав один із водіЇв - далекобійника з кабіни діставали рятувальники.

Погрожував сокирою та пошкодив чужий автомобіль. В Одесі затримали літнього, але дуже агресивного чоловіка.

На Одещині затримали чоловіка, який зберігав удома два кілограми канабісу. Фігуранту загрожує до 3х років позбавлення волі.

Одеська опера у тривожний воєнний час активно працює і намагається подарувати глядачеві якомога більш яскраві й незабутні проєкти. Так, 10-го травня на всіх, хто збереться у великій блискучій залі, чекає унікальний концерт органної музики з елементами джазових імпровізацій. За королем інструментів-органом – маестро Бернар Струбер. Французький органіст-віртуоз виступає у вишуканому дуеті із солІстами і артистами Одеського національного академічного театру опери та балету.

Мистецька спільнодія: елегантний тандем України і Франції. Найближчими днями в Одеській опері лунатиме музика свободи, адже саме таку назву носить нова програма відомого французького органіста і джазмена Бернара Струбера.

Теплій весняній погоді в Одесі та області все ж таки бути, але більш стабільною вона стане трохи згодом. Тому шанувальникам спеки слід зачекати – принаймні такі прогнози синоптиків гідрометцентру Чорного та Азовського морів.

Диктор новин: Сергій Градов

Схожі новини

Коментарі