Новини Одеси 08.05.2024

Читать grad.ua в  

Головні новини Одеси за 8 травня 2024 року

До семи осіб збільшилася кількість загиблих унаслідок російської атаки по Одесі 29 квітня. У середу вранці в лікарні помер 23-річний чоловік, за життя якого лікарі боролися до останнього.

Верховна Рада проголосувала за продовження терміну дії воєнного стану і загальної мобілізації в Україні ще на 90 днів - до 11 серпня 2024 року. Це було вже одинадцяте голосування Парламенту за воєнний стан.

«Україна. Війна. Особисте», виставка під такою назвою відкрилася в Одеському літературному музеї до сумної дати в історії не лише України, а всього світу. 8-ме травня, День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні на третьому році повномасштабного вторгнення сприймається тепер інакше, ніж у попередні роки. Новий час – нові паралелі. Роботи митців у виставкових залах музею бачили й корреспонденти Граду.

Медики на війні – це воїни світла, які відвойовують у пітьми життя українських захисників. Вони обирали свій фах, мріючи допомагати людям у мирний час, та як військовозобов’язані, з першими ворожими залпами ракет, подались у ТЦК, вдягли однострІй і стали на двобій із смертельною небезпекою. Історії сильних людей продовжують розповідати наші колеги, військові кореспонденти Телерадіокомпанії Міністерства оборони України Бриз.

Не дав закурити: в Одесі затримали чоловіка, якого підозрюють у вбивстві 16-річного підлітка. Фігуранту загрожує до 15 років позбавлення волі.

В Ізмаїльському районі судитимуть водіїв, які знехтували правилами дорожнього руху, що своєю чергою призвело до аварій з потерпілими.

Більшість людей чекають на весну з радістю та надією. Але багато хто думає про розквіт рослин з тривогою – це ті, хто має алергію на пилок. В них тепла пора року асоціюється з недомаганням, чиханням, сльозами та іншими симптомами цього недугу. Що пропонують лікарі своїм пацієнтам? Як поводитися тим, хто страждає на алергію – дивіться в нашому репортажі.

Зміни клімату та алергія. Як виявилося, вони тісно пов’язані між собою. Бо потепління змінює календар розквіту рослин, і, відповідно, період загострювання алергії на пилок рослин також зміщується.

В Одесі затримали злодія-рецидивіста, який пограбував водія маршрутки. Чоловік скористався короткою відсутністю водія і забрав його барсетку з виручкою та особистими речами.

До фондосховища Одеського археологічного музею працівниками поліції були повернуті експонати. Мова йде про татарські та кримські глиняні люльки, які раніше були викрадені і згодом виставлені на продаж.

“Я птах між тенет”: нещодавно побачила світ збірка поезій Іллі Чернілевського - поета, перекладача, музиканта, воїна Збройних Сил України, який загинув на початку травня два роки тому у Донецькій області внаслідок ворожого мінометного обстрілу. Його поезії - світлі і щирі - лунали під час презентації збірки в Одесі.

Слово з окопів - така літературна течія з’явилася в українській словесності. Переживши страхіття війни, виконуючи бойові завдання на передовій, воїни діляться своїми думками, почуттями і сподіваннями за допомогою поетичного слова.

Одесити, які в середу вдень дивилися у небо, могли спостерігати цікаве оптичне явище. Навкруги Сонця на певний час з’явився нібито німб - ще одне коло. Під цікавою назвою – сонячне гало.

Диктор новин: Сергій Градов

Схожі новини

Коментарі