НОВИНИ ГРАД » Новини компаній » Як придбати землю через майданчик Prozorro?
Як придбати землю через майданчик Prozorro?
Читати grad.ua у  

З 1 липня 2021 року всі охочі можуть придбати землю на онлайн-аукціоні. Ще кілька років тому українці не мали такої розкоші. Після ухвалення у 2020 році закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» в Україні нарешті було скасовано багаторічне обмеження на продаж сільськогосподарського майна.

На аукціоні Прозоро купити землю можна у два кліки

У нашій державі сільське господарство займає понад 43 мільйони з 60 мільйонів гектарів, які складають наш земельний банк. Насправді вони становлять 70% нашої землі. Раніше вони були необоротними та неринковими, тобто їх не можна було використати для забезпечення фінансування чи збільшення статутного капіталу компанії. Це стало серйозним економічним викликом для України.

Аграрії змушені були внести корективи внаслідок дії мораторію, а точніше можливості придбати майно через Прозорро або платформу E-Tender. Завдяки цьому вони змогли отримати довгострокову оренду сільськогосподарських угідь за ставками, значно нижчими від існуючих. Орендна плата тепер зростатиме разом із ринковою вартістю сільськогосподарського гектара, і будь-хто вперше може зробити ставку на нерухоме майно. Землевласники, які роками здають в оренду одним і тим же фермерам, можуть навіть з розпачу продати їм частину своєї власності.

Але найбільше виграють від запровадження земельних аукціонів ефективні фермери. Вони зможуть інвестувати в себе, маючи можливість купити земельну ділянку на аукціоні, а потім використавши виручені кошти для будівництва будь-чого на ньому. Завдяки тому, що якість чужої власності ніхто не покращує, сільськогосподарська земля підвищиться і в якості, і врожайності.

Уряд має забезпечити малому та середньому бізнесу доступні кредити на додаток до законодавчої бази, оскільки це допоможе йому конкурувати з великими агрохолдингами. Багатьох також цікавить, скільки коштуватиме придбання земельної ділянки на аукціоні.

Експерти стверджують, що вартість одного гектара землі сільськогосподарського призначення має визначатися нормативною (фінансовою) оцінкою ознак землі. Тому вартість більш родючих чорноземів, характерних для центральної та східної України буде коштувати в рази дорожче іншої. Зараз ціна сільськогосподарської землі в нашій країні коливається від 1000 до 1500 доларів за гектар. У країнах пострадянського простору цей показник значно вищий. Найдешевшими країнами є Словаччина, Латвія та Литва, де витрати починаються від 1300 доларів за гектар. Однак у сусідній Польщі він сягає 10 тис. га.

Електронні аукціони з продажу зроблять цю процедуру неймовірно прозорою та успішною. За останні роки до аукціонів, що проводяться на спеціальних майданчиках, приєдналися 34 000 людей. У системі є функція, яка дає можливість придбати нерухомість на аукціоні без хабарів і безглуздої тяганини, а гроші відразу направляє у відповідні структури.




Схожі новини

Коментарі