НОВИНИ ГРАД » Новини » Зонд-камікадзе DART змінив траєкторію руху астероїда
Зонд-камікадзе DART змінив траєкторію руху астероїда
Читати grad.ua у  

Захистити Землю від небезпек із космосу. Людство вперше спробувало відпрацювати механізми планетарного захисту. Завдання було – за допомогою космічного апарату впливати на астероїд та змінити його орбіту, розповідає одеський астроном Михайло Рябов.

Підготовка до експерименту розпочалася ще у 2016-му році. А у листопаді минулого року перший в історії космічний камікадзе стартував із космодрому в Каліфорнії.

Вчені вирішили діяти методом відсунення - він найбезпечніший і економніший, каже Михайло Рябов. І пояснює, чому, наприклад, підірвати астероїд – не вирішення проблеми.

Насправді астероїди Дідім та Діморф не становлять загрози для Землі. Вони були обрані через свої розміри - схожі з розмірами так званого «Тунгуського метеорита», падіння якого сталося в 1908-му році.

Вченим відомі приблизно 22-і тисячі астероїдів, які рухаються своїми орбітами і час від часу підлітають до Землі. Діаметр деяких обчислюється метрами, інших – кілометрами. Але небезпеки для планети вони принаймні поки що не несуть.

Астероїди – не єдина потенційна космічна загроза для нашої планети, нагадує Михайло Рябов. Це, наприклад, комети. І можливо, для протидії кометам необхідно розробляти інші механізми захисту, вважає астроном.

У цілому перший досвід впливу на астероїд пройшов успішно – підсумували вчені. Для остаточного з'ясування результатів знадобиться ще кілька місяців спостережень. У 2024-му році повторити і розширити експеримент спробує апарат Європейського космічного агентства. За словами Михайла Рябова, успіхи програми планетарного захисту дають надію, що у разі прямого зближення астероїдів із землею – планету вдасться врятувати від удару.


Схожі новини

Коментарі