НОВИНИ ГРАД » Новини » Сонячна активність спровокувала шторм у космічному просторі
Сонячна активність спровокувала шторм у космічному просторі
Читати grad.ua у  

Цей тиждень в Одесі пройшов під знаком штормових попереджень. Місто та область заливало водою, місцями – засипало градом, а небо лякало гуркотінням грому, схожими на звуки вибухів. Але штормило не лише в Одесі. Космічна погода в цей час теж була дуже бурхливою, – розповідає голова одеського астрономічного товариства Михайло Рябов. Усьому виною сонячна активність, яка проявилася через групу плям у південній півкулі зірки.

17-го числа Землю накрила перша магнітна буря. Досить потужна - за рахунок того, що потоки, викинуті сонцем за кілька днів, наклалися один на одного, їхній ефект посилився.

За словами фахівця, зміни магнітного поля можуть мати неприємні наслідки для людини.

Але для Землі загалом сонячна активність – приносить скоріше користь, ніж шкоду, і захищає планету від цілого ряду космічних проблем.
Фахівці прогнозують, що магнітні бурі триватимуть до кінця вихідних.

З самого початку 2022-го року Сонце все сильніше проявляє свою активність. Вчені очікують, що її пік настане у 2025-му році – це буде екватор поточного циклу сонячної активності. Встановлено, що ці цикли, відбиваючись на космічній погоді, також впливають і на погоду земну.
Зв'язок між магнітними бурями та конкретними погодними катаклізмами поки не вивчений. Але Михайло Рябов не виключає, що нещодавні події на сонці та зливи, якими накрило Одесу, можуть бути пов'язані.

Питання обліку космічної погоди дуже важливе. На жаль, у нас йому не приділяють належної уваги, – вважає астроном. Адже наслідки магнітних бур можуть бути дуже серйозними.

Зараз сонячна активність інтенсивно зростає, і таких подій з кожним місяцем стає дедалі більше. Поки що вони не виходять за межі норми, але незабаром ситуація може змінитися. Єдиних прогнозів щодо цього фахівці поки не дають. Але навіть у порівнянні з минулим роком цьогорічний – б'є всі рекорди.

Окремий інтерес вчених спричиняє вплив сонячної активності саме на Одеський регіон. Адже тут є магнітна аномалія. Вивченням цього питання займаються, зокрема, співробітники одеської обсерваторії.


Схожі новини

Коментарі