НОВИНИ ГРАД » Новини компаній » Компанія «МНАГОР» презентувала унікальну червону кукурудзу «Бордо F1», створену для місії на Марс
кукуруза
Читати grad.ua у  

Сенсація у світі селекції цукрової кукурудзи! 
Компанія «МНАГОР», лідер у створенні інноваційних сортів кукурудзи, під час V ювілейної конференції «Прибутковий агробізнес 2025: Освіта. Технології. Фінанси» представила свій новий гібрид «Бордо F1», унікальну суперсолодку червону кукурудзу, розроблену спеціально для майбутніх місій на Марс.

«Наш гібрид має насичений червоно-фіолетовий колір, що робить його не тільки візуально привабливим, але й забезпечує високий вміст антиоксидантів, необхідних для захисту астронавтів від космічної радіації. Крім того «Бордо F1» характеризується високою врожайністю та стійкістю до екстремальних умов, що робить його ідеальним для вирощування на Марсі. «Бордо F1» багатий на вітаміни, мінерали та інші корисні речовини. А ще він має неперевершений солодкий смак, який порадує навіть найвибагливіших гурманів», – переконаний засновник і директор компанії «МНАГОР» Михайло Нагорняк.

«Цукрова кукурудза – це овоч, який добре підходить для переробних підприємств: заморозка, як зернами так і цілими качанами, консервація чи навіть вакуумна упаковка. Тому знаходиться на другому місці по значенню для переробних підприємств після томату.
Кукурудза доволі популярна культура у всьому світі. Однак в Україні рівень споживання цукрової кукурудзи на душу населення оцінюється приблизно у 3,5 кілограма на рік. Для порівняння, у США цей показник – 17 кілограмів на душу населення. Наразі ми маємо по всій країні щодо цього певний дефіцит.

Навіть більше, ми, українці, маючи можливість вирощувати цукрову кукурудзу на своїх полях закуповуємо її закордоном. Загальновідомо, що до вторгнення торгова марка «Бондюель», завозила солодку кукурудзу для виробництва з росії, зараз цей імпорт надходить з Угорщини та Польщі. Торгова марка «Чемпіон», завозить продукцію для консервації аж з Китаю, а ТМ Чумак – з Молдови. Наша компанія вирішила змінити це і почали ми з генетики», – розповів Михайло Нагорняк.

Традиційно в Україні домінує жовтий колір кукурудзи, розповів селекціонер, однак компанія «МНАГОР» створила білу кукурудзу, гібридного сорту «Білий Кролик», яка стала надзвичайно популярно. Цьогоріч її вперше законсервували у промислових масштабах. Зробила це торгова марка «Бабусин продукт» на Черкаському підприємстві «Агроспецпроєк». Наразі вдалось виготовити приблизно 40 тисяч банок. Керівник підприємства каже, що такою кукурудзою вже зацікавились в Японії та ЄС.

У менших об’ємах, але дедалі більше фермерів України вже виготовляють продукцію з цукрової кукурудзи Компанії «МНАГОР», яка реалізувала інноваційний проєкт по створенню унікальної мультикольорової цукрової кукурудзи «Вишиванка», «Український Біколор», «Бордо F1»  за допомогою штучного інтелекту (ШІ).

Ці сорти не лише вражають своєю красою, але й символізують силу та креативність українського народу. Кольори сортів кукурудзи «МНАГОР» символізують кольори нашого прапору та орнаменти нашої вишиванки. Ця розробка викликала жвавий інтерес у аграріїв, адже вона відкриває нові горизонти для селекції та вирощування сільськогосподарських культур.

«МНАГОР» застосував алгоритми штучного інтелекту для аналізу генетичних даних та прогнозування характеристик нових сортів кукурудзи, що дає значний потенціал використання таких інновацій для підвищення прибутковості аграрного виробництва та залучення нових споживачів.

Крім кукурудзи з білими зернинами, вінницька компанія створила двокольорову «біколор» кукурудзу, яка має і білі, і жовті зернини на одному качані. З часом створили гібридний сорт під назвою «Мармурова», який отримав визнання не тільки в Україні. Наразі йому належить біля 60% вітчизняного ринку цукрової кукурудзи біколор-типу.

«Ми фактично піонери ринку. Працюючи в селекції, створюючи нові сорти, гібриди, комбінації я залучив до роботи навіть штучний інтелект, аби дізнатися його бачення розвитку селекції. Ми фактично пів року працювали в цьому напрямку, проаналізували всі лінії нашої компанії, зокрема фіолетові та червоні лінії та сорти кукурудзи, яка має лікувальні властивості.

Зрештою сьогодні ми з гордістю презентуємо першу в світі фіолетову суперсолодку цукрову кукурудзу сорту «Бордо». Такі форми кукурудзи з фіолетовими і навіть чорними зернинами існують, але вони ніколи до цього часу не були суперсолодкими», – нагадує Михайло Нагорняк.

Отримавши червону кукурудзу селекціонери з Вінниці вирішили не зупинятися, а спробувати поєднати ці фіолетові насінини з традиційними жовтими. Так у компанії «МНАГОР» з’явився новий гібридний сорт «Український Біколор».

«Це вже офіційний сорт, який є у реєстрі сортів України. А створили ми «Український Біколор» саме у колаборації зі штучним інтелектом. Працюючи в колаборації зі штучним інтелектом, «згодовуючи» ШІ власні розробки та прагнення до біорізноманіття виникла ідея додати солодкій кукурудзі ще більшої мультикольоровості, так виник ще більш неймовірний сорт «Вишиванка». На одному качані такої цукрової кукурудзи поєднуються не тільки червоні та жовті, а й білі, зелені та фіолетові насінини, створюючи унікальний узор першої в світі мультикольорової суперсолодкої кукурудзи», – наголошує відомий селекціонер.

За його словами, такої кукурудзи немає ніде в світі, окрім України. У багатьох країнах світу вона вже викликала жвавий інтерес. Інформацію про українську «Вишиванку» навіть надрукували видання в колисці європейської селекції – Нідерландах.

«Українцям вдалося першим в світі створити фіолетово-сині гібридні сорти цукрової суперсолодкої кукурудзи із геном цукристості Sh2, це «Вишиванка» – мультикольорова цукрова кукурудза, «Український Біколор» – синьо-жовта та «Бордо F1» фіолетово-червона суперсолодка цукрова кукурудза.

Відомо, що антоціани – це природні пігменти, які надають рослинам червоного, фіолетового або синього забарвлення, мають антиоксидантні властивості і здатні захищати рослини від шкідливого впливу ультрафіолетового випромінювання, а також мають ряд корисних для здоров’я властивостей і можуть бути джерелом додаткових антиоксидантів для раціону харчування людини.

Такі переваги антоціанів особливо важливі в умовах зміни клімату, коли навіть в Україні бувають екстремально високі температури. Саме кукурудза із фіолетовими зернами часто більш стійка до різних стресів, таких як посуха, засолення ґрунту та екстремальні температурні режими», – наголошує Михайло Нагорняк.

Якщо вас зацікавила продукція МНАГОР, запитуйте у консультантів по всій Україні, вони підкажуть, як сіяти разом на одній ділянці гібриди, щоб кожен проявився у всій свої кольоровій гамі:

  • Західний регіон України та м.Вінниця  – Олександр Побережний (Олександр Мнагор Захід), тел., Viber: (067) 432-32-53
  • Центральний регіон України та м. Київ – Тамара Нагорняк (Мнагор Контроль Якості), тел., Viber: (067) 440-75-17
  • Південний та Східний регіон України – Аліса Яковенко (Мнагор Південь-Схід), тел., Viber: (067) 236-51-51

На правах реклами за матеріалами компанії «МНАГОР»




Схожі новини

Коментарі