НОВИНИ ГРАД » Новини » Курс долара і євро: прогноз експерта Данила Моніна

Курс долара і євро: прогноз експерта Данила Моніна

Курс доллара и евро: прогноз эксперта Даниила Монина
Читати grad.ua у  

Економічні експерти сьогодні наголошують: вже очевидно, що НБУ змінив політику щодо курсоутворення пари долар/гривні. Якщо восени 23го року регулятор зміцнював національну валюту, то зараз, маючи низьку інфляцію, він може піти на девальвацію курсу, що не стане критичним фактором для інфляції. Проте, як зазначають фахівці - в березні поточного року зміцнення гривні проходить дещо повільніше. Але хвилюватися немає про що – запевняє експерт Данило Монін та вважає, що на даний момент курсу гривні нічого не загрожує.

З іншого боку, оскільки в нас дуже великий торговельний дефіцит, який у 2023 році становив 37 млрд доларів, нам у будь-якому разі треба його якимось чином вирівнювати. Це вирівнювання з великою ймовірністю буде робитися саме через невелику і постійну девольвацію гривні. Я вважаю, що Нацбанк поступово почав девольвувати гривню - впринципі стратегічно правильне рішення.

Економіст додає, що через зростання ціни на нафту, яка вже перевищили 90 доларів за барель, інфляція може  дещо зрости. Через те, що Федеральна резервна система США не планує знижувати ставки, як і Європейський центральний банк, НБУ утримуватиме курс долара в Україні на рівні 39-39,5 гривні, що буде позитивним моментом для бюджету країни.

Що стосується євро, то в принципі Нацбанк завжди робить його курс утворення як курс долара на офіційний курс євро до долара, часом 1,07 - 1,09. Я вважаю, що впринципі до літа можливе навіть ослаблення євро, думаю, що він зміститься в діапазон 1,05 - 1,08. І відповідно я думаю, що євро утримуватиметься приблизно на рівні 42 грн за долар теж до літа.

На запитання, яке турбує українців: що ж робити - накопичувати долари чи гривню – експерт відповідає:

У майбутньому зі зменшенням фінансової допомоги Україні - зараз вона поки що досить висока і курсу гривні з моєї точки зору поки що нічого не загрожує, хіба що наприкінці року, якщо нам американці взагалі допомогу не дадуть, тоді можуть бути якісь проблеми. Хоча я думаю що вони дозволять. А надалі, коли нам будуть зменшувати фінансову допомогу, я думаю, що гривня почне більш активно девальвувати, і відповідно, якщо ви зараз будете закуповувати поступово, не поспішаючи, долари, то, в принципі, я вважаю, що це правильно.



Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: