НОВИНИ ГРАД » Новини » Зростання цін на картоплю набирає обертів: прогнози експерта

Зростання цін на картоплю набирає обертів: прогнози експерта

Читати grad.ua у  

Один із найдоступніших продуктів зараз реалізується в середньому вчетверо дорожче порівняно з минулим роком. Тому є кілька причин.

Серед ключових чинників подорожчання експерти називають аномально високу температуру в серпні-вересні, що значно вплинуло на врожайність, а також те, що картопля вирощувалася здебільшого не в промислових, а в приватних домогосподарствах. А ще, поки ціни в Україні були низькими, картоплю активно експортували в Європу, Азію та на Близький Схід. Це теж зменшило внутрішні запаси, каже Тарас Баштанник, 
президент Української плодоовочевої асоціації:

За останні кілька місяців, тобто грудень-січень, ціни почали накручуватися і зросли з 7-8 гривень до 14-16. Ось зараз у середньому така ціна. Плюс це ще підштовхнуло за цінами попит за тендерами на Збройні Сили України, так чи інакше.

Наприкінці січня поточного року середня ціна за кілограм картоплі вже була від 18 до 25 грн за кілограм залежно від сорту і торгової мережі. Це майже вдвічі дорожче, ніж за аналогічний період 2022-го року. Але ці показники, каже експерт, не остаточні. Тобто дешевшати картопля точно не буде, уточнює експерт:

Картопля дорожчатиме не суттєво найближчі два місяці, тобто лютий-березень. Тому що за оцінками внутрішніх запасів картоплі вистачить для внутрішнього споживання приблизно, якраз на два місяці. Десь до початку квітня. Відповідно, з квітня місяця доведеться завозити й імпортну картоплю, яка буде десь по 30-35 гривень.



Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: