НОВИНИ ГРАД » Новини » У нацпарк «Тузлівські лимани» прилетіли понад 30 тисяч галагазів
В нацпарк «Тузловские лиманы» прилетели более 30 тысяч галагазов
Читати grad.ua у  

На днях з нацпарку «Тузлівські лимани» відлетіли фламінго до Болгарії, але з різних місць прилетіло більше ніж 30 тисяч галагазів – гусеподібних птахів родини качкових. Про це розповів начальник науково-дослідного відділу «Тузлівських лиманів» Іван Русєв.

Найбільш чисельними на лиманах Причорномор’я зараз є качки таких видів як галагази, попелюхи, чернь чубата, мала чірянка та крижень. Галагази далеко не відлітають від місць гніздування - Причорноморських лиманів. Чисельність галагазів зараз у заповіднику більш 30 тисяч тільки на двох лиманах Шагани та на південної частині Алібея.

На Одещину прилетіло більше ніж 30 тисяч галагазів_1

Науковець зазначає, чисельність цих птахів на лиманах повністю залежить від наявності корму. Раціон галагаза складається переважно з поживи тваринного походження. Харчується дрібними ракоподібними, молюсками, і взимку в невеликій кількості вживає в їжу вегетативні частини рослин і водорості. На внутрішніх водоймах здобуває поживу на плаву, але на відміну від більшості качок, все одно не пірнає. Гніздо галагази часто роблять у норі. Іноді навіть використовують старі нори ссавців – шакалів, лисиць, борсуків.

Доктор біологічних наук, Іван Русєв розповідає:

Галагаз - довірливий і естетично привабливий птах, справжня перната прикраса «Тузлівських лиманів». Спостереження за галагазом навіть увійшли у відому книгу нобелевського лауреата Конрада Лоренца, присвячену агресії - інстинкту боротьби проти побратимів по виду. Хоча шлюбні ігри і бійки у галагазів спостерігаються щороку, партнери зберігають вірність один одному упродовж всього життя.

На Одещину прилетіло більше ніж 30 тисяч галагазів

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що фламінго витримали перший потужний сніговий циклон на Одещині, але коли прийшов новий та похолодало, вони вирушили на південь, де тепліше.


Схожі новини

Коментарі