НОВИНИ ГРАД » Новини » МОЗ: постановка на військовий облік для жінок-медиків не дорівнює мобілізації

МОЗ: постановка на військовий облік для жінок-медиків не дорівнює мобілізації

МОЗ: постановка на військовий облік для жінок-медиків не дорівнює мобілізації
Читати grad.ua у  

У МОЗ дали роз'яснення, про те, які зміни чекають на військовозобов'язаних жінок-медиків з 1 жовтня 2023 року.

Усі жінки віком від 18 до 60 років, які мають медичну або фармацевтичну освіту, або працюють за такими спеціальностями: лікар, стоматолог, акушер, сестра медична, фармацевт і провізор, науковий співробітник, керівник підрозділів в охороні здоров'я тощо, вже мають перебувати на військовому обліку. Ця норма не нова і діє ще з 1992 року. Тому більшість жінок-медиків і жінок-фармацевтів уже перебувають на військовому обліку. 

Тож із січня 2023 року жінки, які навчаються на медичні або фармацевтичні спеціальності, ставляться на військовий облік одразу після закінчення навчання. Навчальний заклад за 2 місяці до завершення навчання подає списки жінок-випускниць до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. 

З 1 жовтня 2023 року на військовий облік мають стати всі жінки-медики та жінки-фармацевти, які з певних причин там не перебували. Постановка на військовий облік не дорівнює мобілізації. Облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків у державі. 

Щоб стати на військовий облік, жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, матимуть 3 роки - до 31 грудня 2026 року. До 31.12.2023 року жінки з медичною та фармацевтичною освітою зможуть працевлаштуватися на роботу без надання військового квитка. Однак під час прийняття на роботу жінок мають попереджати, що підприємство буде зобов'язане повідомити про неї до Територіального центру комплектування. Далі жінка має самостійно прибути до ТЦК СП для взяття на військовий облік.

Щодо виїзду жінок-медиків за кордон, то наразі жодних змін в умовах виїзду за кордон для жінок - не буде. Кожна жінка з медичною та фармацевтичною освітою може вільно перетинати державний кордон незалежно від того, перебуває вона на військовому обліку чи ні.

Наразі обмеження діють лише для деяких категорій державних службовців та посадових осіб, які обіймають певні посади.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: