НОВИНИ ГРАД » Новини » Катастрофа на Каховській ГЕС: копачі-грабіжники розкрадають археологічну спадщину

Катастрофа на Каховській ГЕС: копачі-грабіжники розкрадають археологічну спадщину

Катастрофа на Каховській ГЕС: копачі-грабіжники розкрадають археологічну спадщину
Читати grad.ua у  

Одним із наслідків катастрофи на Каховській ГЕС стало розкрадання копачами-грабіжниками археологічних обʼєктів на територіях, звідки відступила вода. Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики. Коли у 1950-х роках минулого століття будували Каховське водосховище, то його водами затопили Великий Луг — історичну місцевість, яка належала Запорізькій Січі та асоціювалася з козацтвом. Саме там козаки зводили свої Січі. Зараз Великий Луг і його археологічна спадщина різних періодів вийшли на поверхню.

Тому на території Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської та Одеської областей активізувалися копачі-грабіжники, які шукають цінні предмети з допомогою металодетекторів, щоб потім продати їх, імовірно, у приватні колекції.

Мінкультури закликає керівників ОВА постраждалих регіонів і правоохоронні органи ефективно протидіяти пограбуванню археологічних обʼєктів. Водночас відомство обʼєднує зусилля науковців-археологів, музейників і правоохоронців, щоб моніторити та фіксувати пошкодження спадщини.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: