НОВИНИ ГРАД » Новини » Витрати на посівну зростуть

Витрати на посівну зростуть

Витрати на посівну зростуть
Читати grad.ua у  

За даними Всеукраїнської аграрної ради, на посівну цього року необхідно витратити близько 230 мільярдів гривень. Ця сума майже на 20% вища, ніж було витрачено минулого сезону.

У країні засіють приблизно 22 мільйони гектарів. Особливість цього року від інших – велика площа піде під масляні та буряк. У зв'язку з цим очікується збільшення валового виробництва олійних культур до 19,2 млн т проти 18,2 млн т попереднього року.

Проте старт посівної відбувся не дуже сприятливо – через велику кількість опадів. І тому всі прогнози можуть бути ще не раз скориговані. Сьогодні ясно одне – посівна кампанія 2023 року буде важчою за торішню. За оцінкою УКАБ у звільнених областях заміновано близько 2 млн гектарів полів, а у тимчасовій окупації знаходиться 6 млн гектарів, які теж потребуватимуть перевірки після звільнення. За оцінкою Мінагрополітики через війну та окупацію Україна втратила врожай пшениці на $1 млрд.

Цього року ситуація ускладнюється також відсутністю достатнього запасу палива та добрив. Також на посівну напевно вплине розвиток ситуації із забороною на ввезення української продукції з боку деяких країн ЄС та майбутнє морського «Зернового коридору». Представники Туреччини заявили 24 квітня про необхідність дотримання зернової угоди, тоді як російська влада говорить про граничний термін її дії 18 травня. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, як повідомляється, направив відповідний лист про безперешкодну роботу зернового коридору російській владі.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: