НОВИНИ ГРАД » Новини » Соціальна та медична допомога бездомним в Одесі

Соціальна та медична допомога бездомним в Одесі

Читати grad.ua у  

Не тільки надати безхатченку медичні послуги, але й допомогти людині в подальшому встати на ноги. Така мета співробітництва двох комунальних установ в Одесі – 10-ї лікарні та центру реінтеграції осіб без визначеного місця проживання. На увагу та рівноправне лікування бездомні люди мають право, так само, як інші, підкреслює директор лікарні №10 Денис Себов.

Медики і співробітники соціальної сфери дійшли угоди, що функції, які виконують обидві установи, вони виконуватимуть разом. Все для того, аби громадяни незахищеної категорії могли отримати повний спектр послуг: від медичної допомоги – до вирішення побутових питань, відновлення документів та працевлаштування, підкреслив директор центру реінтеграції осіб без певного місця проживання Олександр Лімзаєв.

лікарня №10

Для безпритульних пацієнтів, які потрапляють у лікарню, організовано зону деконтаменації. Тут санітари допомагають їм помитися, перевдягтись у чистий одяг гуманітарної допомоги і вже потім направляють на діагностику та лікування, розказують лікарі приймального відділення.

Особливі умови створені і для так званих потенціально небезпечних пацієнтів – з ознаками туберкульозу або іншої інфекційної патології. Задля того щоб не пересікалися клінічні маршрути інших пацієнтів з імовірно інфікованим хворим, його ушпиталюють до зони тимчасового ізолятора, тут є спеціальна палата із власним санітарним вузлом, кабінет лікаря-інфекціоніста та окремий шлюз для персональної санобробки медиків та перевдягання. Денис Себов показує маршрут лікаря з ізольованої зони до діагностичного відділення.

Аби соціальна підтримка безхатніх пацієнтів була всеосяжною – необхідна ефективна співпраця відповідних структур, зазначають медики. Якщо пацієнт не потребує переведення до закладів стаціонарного типу, є дієспроможним і має бажання відновити соціальні зв’язки – його направляють у міський центр реінтеграції осіб без визначеного місця проживання. Директор центру Олександр Лємзаєв пояснює: мета роботи не лише у тому, щоб просто нагодувати та зігріти безпритульних, а й у їхній подальшій соціалізації і працевлаштуванні. Є такі історії, розповідає Олександр, коли колишні безхатченки, підопічні центру, стали співробітниками установи або навіть вступали до лав ЗСУ.

Якщо безпритульна людина згодна перебувати у центрі реінтеграції, та виконувати всі норми і правила, дотримуючись дисципліни, та не вживати алкогольні і наркотичні речовини, вона може звернутися за двома адресами: чоловіки на вулицю Ціолковського, 1. Жіноче відділення на Балтській дорозі, 2. У рамках співпраці керівники медичної та соціальної установ намітили подальший план роботи із незахищеним прошарком населення.


Схожі новини

Коментарі