НОВИНИ ГРАД » Новини » Боротьба зі стресом у воєнний час
Боротьба зі стресом у воєнний час
Читати grad.ua у  

Чинники стресу під час війни почастішали – і це незмінно впливає на людську психіку. Хтось схильний до переживань більше, хтось менше. Але всім важливо звернути увагу на власне самопочуття. Помітивши недобре – слід одразу ж звернутися до фахівця, нагадує лікар-невропатолог Вероніка Волянська.

Люди повинні розрізняти, чи це ось стресс, тривога, депрессія. Вони можуть переходити один до одного. І ми питаємо у пацієнта. Коли це трапилось, якщо впродовж двох неділь нічого не відбувається, чоловік чи жінка вона втрачає самопочуття, начеб-то як втома. Виснаженність, по-перше порушується сон. І якщо ці симптоми тривають більш як дві неділі – тогда вже потрібно звертатися до лікаря.  

З початком повномасштабного вторгнення також почастішали випадки панічних атак. Найчастіше - це раптові напади страху. Проявляються вони по-різному. У когось частішає серцебиття і підвищується пітливість. Також може спостерігатися слабкість і запаморочення. Головне у цьому випадку – виключити інші хвороби. Тому часто неврологи працюють у кооперації із колегами.

Якщо є у пацієнта якісь паталогічни зміни, зі сторони внутрішніх органів. Тому ми всігда питаємо чи кардіолога, чи все добре з його гемодинамікою, у серці, чи інші питання повьязані з артериальным тиском. І також чи не було черепно-мазкових травм. 

Впоратися з короткими панічними атаками можна самостійно. Головне навчитися у таких випадках правильно дихати.

Коли ми говоримо про панічну атаку, якщо вот ця панічна атака спідкала на вулиці, чи на вулиці, чи на робочому місці. Є багато технік, так називаємих психо технік, за допомогою цього по-перше, треба налагодити наше дихання. Можна дихати повільно, впродовж 1-5 секунд, є гарна техніка, що касається військових, що впродовж 30 секунд пацієнт повинен присісти. 

Зменшити ризики виникнення неврозів допомагає чіткий порядок дня. Особливу увагу варто приділити режиму сну. Лягати в ліжко потрібно не пізніше опівночі – радить невропатолог.

Коли ви спите, ваш головний мозок він начебто регулюється. Він звільняється від інших поганих подумків і тому треба спати 7-8 годин. І менше буде нівелювати як депресію так і тривожний стан. 

Навіть у такий непростий час необхідно відволікатися від поганих новин. Найкраще допомагають спорт та прогулянки.

Наш мозок перш всього він хоче як би в себе аккумулювати негативні емоції. Ми живемо більше у негативних емоціях. Тому ми повинні штучно взяти такі гарні емоції. Бо наш мозок також запам'ятовує багато негативної інформації, але у більшості випадків, і менш іменно позитивних. Тому, після роботи, чи у вас є якісь вихідні, треба просто напросто свій робочій день перфокусувати на біг, на якісь фізичні вправи. 

Самостійно зрозуміти, що з людиною відбувається недобре - можливо. Лікарі радять звертатися до фахівців, якщо спостерігається втрата інтересу до хобі або інших раніше звичних та улюблених занять. Також визначити, чи необхідно записатися на прийом до лікаря, можна шляхом складання профільних онлайн тестів, – підсумовує Вероніка Волянська.


Схожі новини

Коментарі