НОВИНИ ГРАД » Новини » Що робити переселенцям, які залишилися без медичних документів на дитину?
Что делать переселенцам, оставшимся без медицинских документов на ребенка?
Читати grad.ua у  

Позаду майже половина літа. Наближається перше вересня, коли школярі повернуться до навчання, а тисячі маленьких одеситів уперше підуть у перший клас. Серед обов'язкових документів, які сьогодні вимагають школи – довідка 063 про зроблені щеплення. В Україні в умовах війни багато хто забув про рутинну вакцинацію, – розповідає фахівець дитячої поліклініки номер 5, лікар-педіатр Ольга Орел. Але наголошує, що національний календар щеплень не змінився, і слідувати йому – необхідно, щоб захистити здоров'я дітей. До нього входять 10 щеплень від найпоширеніших та найнебезпечніших інфекційних захворювань.

Пам'ятати про вакцинацію слід і тимчасово переміщеним особам, каже фахівець. Переукладати декларацію з педіатром на новому місці не обов'язково – можна підтримувати зв'язок зі своїм лікарем та консультуватися у телефонному режимі. У ситуації з переселенціями значно рятує також єдина електронна система.

Якщо даних про пацієнта в базі немає, відновити інформацію набагато складніше.

З певними труднощами, що стосуються вакцинації, стикаються і українці, які евакуювалися за кордон. Там, за словами фахівця, вимоги жорсткіші.

Календар щеплень у різних країнах не дуже відрізняється від українського. Утім, всюди є свої нюанси.

Українцям, які перебувають за кордоном, лікар радить підлаштовуватися під місцеву систему вакцинації.

Окрім обов'язкових щеплень є також рекомендовані – які можна зробити за власним бажанням. До них входить і вакцинація від коронавірусної інфекції, темпи якої з початком війни різко знизилися, особливо – серед дітей. Лікарі нагадують: щеплення – головний спосіб захистити дитину від ускладнень при захворюванні на ту чи іншу інфекцію.

Вакцинуватися від коронавірусу можуть діти віком від 12-ти років, двома дозами препарату пфайзер з проміжком у 28 днів. До списку рекомендованих щеплень, крім вакцини від ковіда, входять також щеплення від інших захворювань.

Те ж саме стосується і медоглядів. Лікарі нагадують одеським батькам – не затягувати з візитом до поліклініки та не відкладати його на останній день літніх канікул. Адже зараз пройти обстеження можна набагато швидше, без тривалого очікування у чергах. А щодо вакцинації – цей момент треба тримати на контролі завжди.

Лікарі-педіатри дитячої поліклініки номер 5 сьогодні – на посту і готові допомогти всім своїм маленьким пацієнтам. А ті, у кого не укладено декларацію з педіатром, можуть звернутися до будь-якої медустанови, яка уклала договір з НСЗУ. І там безкоштовно отримати усі обов'язкові щеплення.


Схожі новини

Коментарі