НОВИНИ ГРАД » Новини » Збільшення податків для населення та бізнесу може вбити українську економіку – Олексій Кущ
Збільшення податків для населення та бізнесу може вбити українську економіку – Олексій Кущ
Читати grad.ua у  

Верховна рада дозволила перейти бізнесу з обігом в 10 мільярдів гривень на єдиний податок – 2 відсотки. З початком повномасштабного вторгнення Росії це була важлива підтримка для підприємців. Адже у більшості зменшився продаж, хтось так і не відкрився через три місяці.

Олексій Кущ, фінансовий аналітик:

Речь идет о том налоговом эксперименте, который проводился несколько месяцев назад, когда предприятиям разрешили переходить на 2-х процентный налог с оборота и не платить соответсвенно НДС и налог на прибыль.

Те що не змінилось навіть в умовах війни – оподаткування праці. На цей сектор завжди припадає основний податковий тиск – розповідає фінансовий аналітик. Адже зі своєї зарплатні українці продовжували сплачувати податки.

Налоговая нагрузка на фонд оплаты труда как была 41,5 процентов сумарно СВ, подоходный, военный сбор. Такая налоговая нагрузка так и осталась. То есть, обычные граждане как платили большие налоги со своей зарплаты так и платят. 

На даний момент збільшення податків для населення та бізнесу є недоречним і може вбити економіку швидше за війну, впевнений Олексій Кущ. 

Нам сейчас нужна диаметрально противоположная экономическая политика, прежде всего это сокращение налогов на труд, дотировать сохранение рабочих мест. Делать это можно в нынешних условиях только через сокращение налогов на обложение труда. 

Врятувати ситуацію може корегування податку на працю – пояснює експерт.

Нам нужно отменять все существующие налоги на труд и вводить единый аккумулятивный налог на труд и сокращать его размер с суммарно 41,5% до 10 % максимум это для работающего бизнеса.  Для тех кто в состоянии частичного простоя – сниженную ставку 5%, а для тех кто не работают но выплачивают зарплату на уровне минимальной – вообще отменять налог на труд, потому что только так можно стимулировать предпринимателя дотировать сохранение рабочих мест и выплату заработной платы.

Що стосується спроб скоротити державні витрати – вони взагалі можуть призвести до економічного колапсу, каже Олексій Кущ. За умови що під час війни громадяни почали витрачати менше грошей, Україна має продовжувати державні закупівлі.

Нам нужна сейчас наоборот, диаметральная противоположная модель, когда через систему государственных закупок, государство будет создавать новые деньги в экономике, вовлекать в структуру государственных закупок малый и средний бизнес в том числе и по оборонному заказу. 

З огляду на затяжні бойові дії на нашій землі ситуація з обігом грошей може ставати ще гіршою. Але в умовах війни Україна має шукати і використовувати різні підходи до економічного сектору і підтримувати его – підсумовує експерт.


Схожі новини

Коментарі