НОВИНИ ГРАД » Новини » Про податок на нерухомість
недвижимость
Читати grad.ua у  

Міністерство доходів та зборів формує реєстр платників податку на нерухоме майно. Для цього податкові органи надсилають громадянам запрошення для проведення звірки.

Як повідомляє прес-служба ГУ Міндоходів на Одещині, до 31 грудня 2013 р. власникам нерухомості потрібно провести в податкових органах за місцем реєстрації звірку кількості об'єктів житлової нерухомості та розмірів житлової площі. Проведення звірки допоможе уникнути непорозумінь при сплаті податку на нерухомість у 2014 році.

Звірка проводиться на підставі оригіналів документів про право власності на об'єкти житлової нерухомості та за наявності документів, які засвідчують особу власника. Якщо ж громадянин не проведе таку звірку, податок нараховуватиметься відповідно до наявної інформації в органах Міндоходів. Громадяни отримають квитанції щодо нарахованих сум податку. Сплатити податок потрібно протягом двох місяців з дня отримання податкового повідомлення-рішення про сплату суми податку.

Згідно із законодавством, українці можуть отримати пільги зі сплати податку на нерухомість, якщо сумарна площа квартири не перевищує 120 кв. м, а будинки – 250 кв. м, незалежно від того, скільки таких будинків чи квартир має один власник. Якщо ж квартира та будинок сумарно площею становлять понад 370 квадратів, доведеться сплачувати податок. Його ставка становить 1% від мінімальної зарплати понад пільгову площу 370 кв. м, якщо вона перевищує 740 кв. м, то податок становитиме 2,7% від мінімальної зарплати. При цьому податок нараховують на кількість метрів, що перевищують пільгову площу. Водночас пільгу зі сплати податку скасують, якщо буде встановлено, що житло здали в оренду, лізинг або використовують у комерційних цілях та одержують від цього дохід.

У Міндоходів нагадали, що для фізичних осіб об'єктами оподаткування є будівлі, що належать до житлового фонду – ndash; житлові будинки, прибудови до них, садиби, квартири, котеджі та кімнати у багатосімейних квартирах. Отримати консультацію щодо нарахування податку на нерухомість можна у податкових інспекціях.

Загалом у профільному міністерстві вважали, що 28 млн українців мають житлову площу, яка підпадає під податок. За офіційними прогнозами, податок на одну квартиру в середньому становитиме 300 грн., на будинок - 800 грн.


Схожі новини

Коментарі