НОВИНИ ГРАД » Новини » В Україні затвердили новий порядок виплат у разі загибелі чи поранення військових

В Україні затвердили новий порядок виплат у разі загибелі чи поранення військових

Читати grad.ua у  

Кабінет міністрів затвердив новий Порядок призначення та виплати одноразової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності деяких категорій осіб відповідно до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Сума виплат не змінюється. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на постанову від 24 вересня 2024 р. №1090.

Відповідно до постанови № 168 розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця у період військового стану під час виконання ним обов'язків військової служби не може становити менше ніж 15 млн гривень.

Для призначення та виплати одноразової допомоги заявник подає до Мінветеранів заяву, яку можна подати у паперовій формі, в електронній формі за наявності технічної можливості через Портал Дія або через Єдиний державний реєстр ветеранів війни.

Як повідомили в міністрерстві, суть змін полягає в тому, що тепер кошти одноразової грошової допомоги виплачуватиме Мінветеранів. Для цього під час подання заяви в ньому відразу треба вказувати банківський рахунок.

Раніше кошти спрямовувалися до обласних та районних адміністрацій, які й робили виплату. Тепер призначення та виплата здійснюється Мінветеранів безпосередньо: матеріали надходять до міністерства, тут приймається рішення та безпосередньо провадиться зарахування коштів на банківський рахунок одержувача.

Одноразова допомога призначається та виплачується:

  • у разі загибелі (смерті) або визнання відсутніми безвісти - з дати смерті, зазначеної у свідоцтві про смерть, або з дати набрання законної сили рішенням суду;
  • у разі встановлення інвалідності – з дати, зазначеної у довідці медико-соціальної експертної комісії.

Одноразова допомога у разі загибелі (смерті) призначається та виплачується членам сім'ї загиблого (померлого) захисника або захисниці України у розмірі 750 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому загинули (померли) особи.

Одноразова допомога у разі встановлення інвалідності внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання призначається та виплачується особам з інвалідністю внаслідок війни, залежно від групи інвалідності у таких розмірах:

  • 400 прожиткових мінімумів, для працездатних осіб – у разі встановлення інвалідності І групи (1 млн 211,2 тисячі гривень);
  • 300 прожиткових мінімумів – у разі встановлення інвалідності ІІ групи (984 тисячі гривень);
  • 250 прожиткових мінімумів – у разі встановлення інвалідності ІІІ групи (757 тисяч гривень).

Нагадаємо, після початку війни Кабінет міністрів ухвалив рішення про виплату одноразової допомоги у 15 млн гривень за смерть військових їхнім сім'ям.

Наразі виплату сім'ї захисника у разі його загибелі встановлено на рівні закону.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: